·460 syf.····Okunma: 21 Haziran 2012 00:00 Pi’nin Yaşamı son birkaç yıldır havaalanlarında “En Çok Satanlar” listelerinde işaretlenmiş bir şekilde gördüğüm bir kitaptı. Bir şekilde, dünyanın dört bir yanındaki gezginlerin favorisi olduğunu düşündüm, çünkü aynı sahne birkaç havaalanı kitapçısında da karşıma çıkmıştı.
Kitaptan uyarlanan filmin 3D versiyonu birkaç yıl önce dünya genelinde sinemalarda gösterime girdi, ancak benim “önce kitabı okumalıyım” kriterime dayanarak filmi izlemeye gitmedim. Nihayet kitabı okuma fırsatı buldum.
Ne hayal kırıklığı! Gezginler arasında neden popüler olduğunu anlayabiliyorum. Bir gemi kazası, kitaplar için her zaman heyecan verici bir ortamdır (Robinson Crusoe’yu hatırlayın?). Pi’nin Yaşamı, Güney Hindistan’da babası bir hayvanat bahçesini yöneten 16 yaşındaki Hintli bir çocuk olan Pi Patel’in hikayesini anlatıyor.
İlk birkaç bölüm, hayvanat bahçesini nasıl yönettiklerini ve oradaki ilginç hayvanları anlatıyor; ayrıca Pi’nin geldiği Hindistan’daki bölgeyi (Tamil Nadu) ve Fransızca konuşulan alanı tanıtıyor (tamam, daha önce bilmediğim ilginç bir bilgi). Ayrıca hayvanat bahçesi hayvanları hakkında, hayvanların doğal ortamlarının dışındayken mutlu olmadıkları yönündeki yanlış algı gibi ilginç bilgiler veriyor. Bu, sanırım Hayvan Hakları savunucularının tepkisini çekecek tartışmalı bir fikir.
Kitabın bu kısmı, Pi’nin Hindistan’da uygulanan farklı dinlere nasıl bağlandığını ve Hinduizm, Hristiyanlık ve İslam’a aynı anda dahil olmaya çalıştığını da anlatıyor. Bunun bazı komik sonuçları var. Beklendiği gibi, insanlar bu fikri hoş karşılamıyor ve Pi, üç dini uzlaştırmaya çalışırken bazı zorluklar yaşıyor. Bunun kitabın ana teması olacağını ve belki de güzel bir mesaj vereceğini düşündüm (tüm dinler özünde aynıdır; içlerindeki iyi tarafları alıp hayatınıza uyguladığınızda hangi dini benimsediğiniz gerçekten önemli değildir, vb.). Ancak bu tema hiç işlenmemiş.
Sonrasında hayvanat bahçesi iflas ediyor ve Pi ile ailesi, ekonomik sıkıntılarından kurtulmak için Kanada’ya göç etmek üzere bir gemiye biniyor. Tahmin edebileceğiniz gibi, gemi batıyor ve Pi, bir orangutan ve Richard Parker adını verdiği çok tehlikeli bir kaplanla bir filikada buluyor kendini.
Kitabın geri kalanı, Pi’nin filikada neredeyse bir yıl boyunca nasıl hayatta kaldığını, kaplan üzerinde nasıl kontrol sağlamaya çalıştığını ve hayatta kalma mücadelesi içinde insanlığını nasıl geride bıraktığını anlatıyor. Bazı eylemlerinin detayları oldukça tüyler ürpertici, ancak sonunda “Ee, ne olmuş yani!” gibi bir hisle baş başa kalıyorsunuz. Tabii ki sonunda umut verici bir sahne var: Pi kurtarıldığında yetkililer hikayesinden şüphe ediyor ve ona gerçekten gemide ne olduğunu anlatmasını istiyor. Bunun üzerine Pi, çok daha basit ve inandırıcı bir hikaye uyduruyor ve yetkililer bu hikayeye kolayca inanıyor.
Bu kurgu, “Gerçek, kurgudan garip olabilir mi? Kurgu ne zaman gerçekten kurgu olur? Gerçek olayların hikayesini anlattığımızda, sırf hikaye anlatıyor olmamız nedeniyle kurgu haline gelir mi?” gibi bazı felsefi soruları gündeme getiriyor. Ancak bu tema, Borges’in bazı postmodern öykülerinde olduğu gibi güçlü bir şekilde işlenmemiş.
Umarım kitabın içinde gizli ve daha büyük bir tema kaçırmışımdır, ancak ilk bakışta kitap bana başarısız bir girişim gibi göründü. Ayrıca filmin konuyu biraz farklı bir şekilde ele aldığını ve yazarın ulaşmaya çalıştığı etkiyi başarmış olabileceğini duydum.