Herkese Merhaba
Bugün sizlere Pablo Neruda kaleminden Yüz Aşk Sonesi kitabının yorumu ile geldim
Aralık ayının ikinci kitabı 2024 yılı basımlı 120 sayfalık bir kitap🩷
Şiir okuyan ve hissedenlerin çoğalması dileğimle…
"Çok sevgili kadınım sana bu kötü söyleyişle soneleri yazmak büyük çile oldu acılar verdi ve sanki canımdan bir şeyler aldı ancak sana bunları sunmamın mutluluğu bir çayırdan daha geniş. İşte sana ait yüze tamamlanmış aşk sonesi: Sana borçlu oldukları yaşamdan başka bir şey olmayan dallardan soneler."
𖧧Matilde Urrutia, Neruda'nın son aşkı ve eşiydi. Neruda, güzel Matilde'si için isimsiz 100 aşk sonesi yazmıştır. Bu kitaptaki soneler 1959'da yayımlanmış. 1968 Ekim'inde Matilde ile Neruda evlenmiştir.
Kaleminden dökülen dizlerinde sıkça benzetmelere yer vermiş. Matilde'ye olan aşkını bir memlekete, bir denize ya da bir yerde geçen anıya benzetmiştir. Çoğu şiirine Matilde ismini ve ona olan aşkını dizelerini işlemiştir.
𖧧Sone nedir derseniz? İki dörtlük ve iki üçlükten oluşan on dört dizelik bir nazım şeklidir. Önce İtalyan edebiyatında kullanılmış, sonra Fransız edebiyatına, oradan da diğer Avrupa edebiyatlarına geçmiştir. Edebiyatımızda Servet-i Fünûn şairlerinin hemen hepsi bu nazım şeklini benimsemiştir.
"Rüzgârın, denizin, sıcak güneşin, tuz kokan gecelerin ve bin bir vahşi çiçeğin şairi" Pablo Neruda eşi Matilde Urrutia için yazdığı yüz aşk sonesi kitabı Sabah, Öğle, Akşam, Gece olarak dört bölümden oluşuyor.
Sizlere bir kaç dize paylaşmak isterim𓏧♡
Kimse durduramaz ellerinin nehrini,
düşlerinin gözlerini, can sevgili,
geçip giden zamanın tapınağı sen,
dikey ışık ve gölgeli güneş arasında.
𖧧
Seni yaralar benim canımı yakmak isteyen,
irademin karşısında garezin darbesi,
gerilen bir ağ gibi bunca sıkıntımın arasında
bir leke bırakır sende pas ve tedirginlikten.
𖧧
Bir acıdan bir acıya geçirir adalarını aşk,
derinleştirir köklerini sulayıp gözyaşlarıyla.
Kim, söyleyin kim kaçabilir adımlarından
sessiz ve kıyıcı koşturan bir yüreğin?
Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz
Okumayı ihmal etmeyin
im t u b i s ʚĭɞ