·400 syf.····Okunma: 14 Haziran 2015 00:00 Bu, Jeffrey Archer tarafından yazılmış beş kitaplık bir serinin ilk kitabı. Kitap, Britanya tarihinin, farklı sınıflar arasındaki ilişkilerin çok katı olduğu ve kadınların genellikle toplumda dezavantajlı bir konumda bulunduğu bir dönemi anlatmaktadır.
20. yüzyılın ilk yıllarında geçen bu ilk kitap, Harry Clifton, annesi Maisie ve hayatlarına giren diğer karakterlerin hikayesini anlatıyor. Harry, babasını tanımamaktadır çünkü babası Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybetmiştir. Hikâye ilerledikçe, Clifton ailesinin birçok sırrıyla tanışıyoruz ve gerçeklerin göründüğünden çok farklı olabileceğini anlamaya başlıyoruz. Harry’nin okul hayatının anlatıldığı bölümler, Britanya eğitim sisteminin sosyal statü ve gelir düzeyine göre yaratıcı öğrencileri teşvik ederken diğerlerini bastırabilen katı ve resmi yapılar açısından pek değişmediğini ima eder nitelikte. Maisie, oğluna hayatını kurtaracak doğru eğitimi sağlayabilmek için çeşitli işlere girişir, ancak 1900’lerin başlarında bekar bir kadın için bunu başarmak pek de kolay değildir.
Kitabın cazibesi, Archer’ın anlattığı hikâyede ve hikâyeyi geliştirme biçiminde yatıyor. Yazar, tüm detayları baştan vermeyerek ve asıl gerçeği ortaya çıkardığında okuru şaşırtarak hikâyeyi zekice kurgulamış. Bu şaşırtmacalar, yazarın gerçeği gizlediği için değil, yeterince ayrıntıyı stratejik şekilde saklayarak okuyucuyu tamamen yanlış bir yöne yönlendirdiği için etkileyici. Bu tarz okuru zorlayan yazarları şahsen çok beğeniyorum.
Serinin geri kalan dört kitabını sabırsızlıkla bekliyorum. İlk kitap anlatının askıda kalmasıyla bitiyor ve hikâyenin tüm hızıyla devam edeceği açıkça belli oluyor.