·482 syf.····Okunma: 12 Ekim 2020 00:00 Orson Scott Card’ın Ender serisinin ikinci kitabı, tamamen farklı bir tarza sahip. İlk kitaptaki hikâyeyi devam ettiren Card, bizi Brezilya/Portekiz kökenli bir Katolik toplumunun bulunduğu uzak Lusitania kolonisine götürüyor. Lusitania’ya, yerel türlerden olan “domuzcuklar” tarafından öldürülen iki koloni üyesinin yaşamını ve ölümünü anlatmak üzere Ölülerin Sözcüsü sıfatıyla gidiyor. Kız kardeşini geride bırakırken, yolculuğun 20 yıldan fazla süreceğini (göreceli hızlar nedeniyle bu süre öznel olarak sadece birkaç hafta olsa da) ve bu süreçte birçok şeyin değişebileceğini kabul ediyor. Bunun yanı sıra, yanında korkunç bir sır da taşıyor. Kolonistler tarafından dışlanmasına rağmen, domuzcuklarla iletişim kurmaya çalışıyor ve daha önce iki insana uygulanan korkunç ölümler kadar korkunç bir ölüm riskini göze alıyor.
Bu çok felsefi bir kitap ve zaman zaman (yavaş ve ağır anlatımından dolayı) okumakta zorlanabilirsiniz. Ancak, Card’ın olağanüstü hikâyelerle tanınan önemli bir bilimkurgu yazarı olarak ününü sağlamlaştırıyor.
İlk Ender kitabını bu kadar çok sevmesem de yine de bu kitabı öneririm. Ayrıca her iki kitabın da Nebula ve Hugo ödüllerini (bilimkurgu türünün en önemli ödülleri) kazandığını unutmayın.