2024 86. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2024 15:43
Romanın ana teması, sevginin zamansız ve mekânsız doğası üzerine kuruluyor. Aşkın kavuşmak mı yoksa fedakârlık mı olduğuna dair sorular kitap boyunca sık sık okurun karşısına çıkıyor. Aynı zamanda, kültürel ve tarihî detaylarla zenginleştirilen hikâye, Azerbaycan’ın kültürel mirasını, Türk lehçesini ve geleneksel motiflerini gözler önüne seriyor. Öz Türkçenin güzelliği ve sadeliği, hikâye boyunca dikkat çekici unsurlardan biri haline geliyor. Birinci hikâye, Bakü’de yaşayan Emir Boztepe ile ses sanatçısı Çinare Hamzatova arasındaki romantik ilişkiyi merkeze alıyor. Ancak okuyucu, Emir’in kaleme aldığı roman sayesinde 15. yüzyıl Bakü’süne uzanan ikinci bir hikâyeyle buluşuyor. Bu hikâyede, yiğit bir savaşçı olan Atrekhan ile Yekta Hanım’ın acı dolu, tutkulu aşkı anlatılıyor. Yazar, her iki hikâyede de aşkın farklı yönlerini ele alarak okura zaman ve mekân sınırlarını aşan bir sevda yolculuğu sunuyor. Bakü, Lenkeran ve Ağsu gibi Azerbaycan şehirlerinden İstanbul, Montreal ve Ottawa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada geçen olaylar, okuyucuyu sürükleyici bir serüvene davet ediyor.
ÇinareBahadır Karasulu · Ange Kitap · 202416 okunma