2023 1. kitabı
william golding'in, muhteşem bir simgesel anlatım ile süperego'yu, id'i ve ego'yu raks eder şekilde bize sunduğu büyük bir şölendir. özellikle jack'in alt benliğini maskeleyip, -ki suratlarına sürdükleri boyalar doğrudan bunu simgeliyor ve suratına boya sürmeden önce elinde fırsat varken bile bir domuzu öldürememişti- yürüyen bir id'e dönüşmesi ile muhteşem bir karakter gelişimi sunmaktadır bize golding. bunun yanında, ralph'ın sadece deniz kabuğunu öttürebilmesi sayesinde şef seçilmesi fakat zaman içerisinde domuzcuğun kendisinden daha akıllı olduğunu farkedip, onu bir nevi akıl hocası olarak yanında tutması, zaman içerisinde onun sözlerini ciddi anlamda dinlemeye başlaması da gayet enfes anlatılmış bir başka ayrıntıdır. adayı dünyanın küçülmüş versiyonu olarak düşünürsek de, başta çocukların kurmaya çalıştığı demokrasinin, nasıl jack gibi biri tarafından yıkıldığını gözümüze sokmaktadır golding. dolu dolu bir kitaptır.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,3bin okunma