···Okunma: 23 Kasım 2024 20:46 Spoiler içerir!
Martin Eden, Jack London'ın benim en sevdiğim yazar olduğuna karar vermemi sağlayan kitaptır. Bu okuduğum 2.kitabıydı ve hâlâ yazarın büyüsüne kapılmış haldeyim. O nasıl betimlemeler nasıl hayatın içindenliğidir.
Kitaba gelirsek psikoloji ile ilgilenmediğim için kitapta adı geçen ve üzerine sayfalar yazılan kişiler kısmı beni biraz sıktı. Ayrıca çevirmenin her bir önemli durum için koyduğu notları okumaya zorladım kendimi. Bu durum da hoşuma gitmedi.
Tüm bunların dışında mükemmel bir kitaptı. Ruth asla Martin'i hak etmemişti. Martin'in ona yâr olmamasına sevindim ama o son...Beni birkaç gün reading slump'a soktu. İnsanlar tekrar tekrar okunacak bir kitap diyorlardı kesinlikle katılıyorum.
Ruth'un en sonki yalvarışlarına kanmayıp onu eve bırakırken Norman'ı görmesi ama bize Ruth'u bıraktıktan sonra bunun farkında olduğunu söylemesi resmen ters köşe gibiydi. Ruth'a söylediği şeyleri sevdim. Daha azını hak etmemişti.
Sanırım başka bir son da yakışmazdı. Aşkı uğruna günde 4 saatlik uykuyu bile zaman kaybı gören biri tüm inandığı değerler yok olduğunda ne yapar ki? Ne yapabilir? Martin'in karakteri başladığı işi ne olursa olsun bitirmesi. Peynir surat ile olan dövüşlerinden bunu anlıyoruz. Yine de inti*ar etmeye çalışırken yaşamın farkına varacak sanmıştım ama kendisi buna izin vermeyip yine aklına koyduğunu başardı.
Kitapta Martin ve Ruth için söylenen tanımlamalarla bitirmek istiyorum.
Martin için
Yine de el yordamıyla yolunu arayan o zihnin gücünü hissediyordu kız. Sanki bir dev kendini tutan bağlardan kurtulmak için kıvrılıp bükülüyordu.
Güneşin altında uyuyan köpekler inler ve havlarlar ama inlemelerine ve havlamalarına neyin neden olduğunu anlatamazlar. İşte o da buydu. Güneşin altında uyuyan bir köpekti. (Kitaplarını yazarken içindeki her şeyi kağıda dökemiyor. Hissediyor ama yazamıyorken)
Onlar da yabaniydi ama o baş yabaniydi.
Hepsinin üzerinde yükselen ve hepsine hükmeden dehşetti.
Ruth için
Kendisinin bata çıka yürüyüp geçtiği hayatın çamurluğu yollarındaki tek bir pisliğe bile Tanık olsa dehşetten ölecek kadar hassas o denli korunmuş o derece ukrevi ve bir hayalet kadar soğuk kız.