···Okunma: 06 Aralık 2024 20:08 Kitapta juana ve kino'nun üç kişilik ailesinin öyküsünü okuyoruz. Her şey çocuklarını bir akrebin sokması ile başlıyor. Çocuklarını akrebin zehrinden kurtarmak için bir doktora başvuruyorlar ancak doktor onlara yardım etmiyor karşılığında para istiyor. Kasabada belirgin bir ayrımcılık mevcut. Kino ve ailesi de insanların hor gördüğü bir tabakadan. Kino bunu yenmek için daha doğrusu oğlunun bu duruma düşmemesi için bir yol arıyor. Böylece hikaye başlıyor.
Kinonun denize açılıp bir inci bulması ile ailesinin kaderi yazılıyor adeta. Denizde bulduğu İnci'nin getirdiği bir lanet uğursuz bir fısıltıya dönüşüyor. Ve içsel olarak bunu hep hissediyor Kino.
Metinde açgözlülüğün ve bu açgözlülüğün getirdiği sonuçları görüyoruz bir ailenin yok oluşunu bir evladın yitirilişini paranın insan hayatından daha önemli olduğunu görüyoruz -Çağ ne olursa olsun- metinde.
Ayrıca john Steinback'in betimlemelerini ve insan psikolojisine dair öngörülerini, tespitlerini; kasaba halki uzerinden sosyolojik ve kültürel ölçekte gördüğümüz kısacık ama güzel bir metindi. (Her ne kadar insanı dehşete düşüren unsurlar olsa da )