*İncir Kuşları* romanı, Bosna Savaşı sırasında yaşanmış trajik olaylardan ilham alarak yazılmış. Savaşın insanlar üzerindeki yıkıcı etkilerini ve insanlığın karanlık yüzünü ortaya koymaya çalışırken, Suada'nın özelinde savaşın bireyler üzerindeki fiziksel ve ruhsal izlerini ele alıyor. Ancak, kitabın ele aldığı bu çarpıcı konuya rağmen yazım dili ve anlatım özellikleri tatmin edicilikten oldukça uzak kalmış.
Kitabın en güzel yanı, Bosna Savaşı gibi önemli bir tarihsel gerçeğe dikkat çekme çabasıdır. Avrupanın göbeğinde nasıl barbarca bir soykırım yapıldığını gözler önüne bir kez daha sermiş.
Gerçek bir hikayeden esinlenilmiş olması, romanın duygusal yükünü ve etkileyiciliğini artırma potansiyeline sahipti. Ancak, yazarın kullandığı sade ve basit anlatım dili bu potansiyeli tam anlamıyla gerçekleştirememiş. Duygu tahlillerinin yetersizliği ve diyalogların derinlikten yoksun oluşu, karakterlerin yaşadıklarını okuyuculara tam anlamıyla hissettirememiş. Bu eksiklik, okuyucunun hikayeye duygusal olarak bağlanmasını zorlaştırmış olabilir.
Ayrıca, romanın estetik bir çizgi yakalamakta ve felsefi bir boyut sunmakta da eksik kalmış. Savaş gibi derin ve karmaşık bir konunun estetik bir anlatım ve felsefi bir derinlikle ele alınması, okuyucuya daha unutulmaz bir haz ve deneyim sunabilirdi. Ancak, yazarın tercih ettiği çok daha yalın anlatım tarzı, bu tür bir derinliği ön plana çıkarmaktan uzak kalmış. İnsanlık, umut, kayıp ve savaş gibi temalar daha incelikli bir şekilde işlenseydi, hem edebi anlamda hem de duygusal etkileyicilik açısından daha çarpıcı bir eser ortaya çıkabilirdi.
Sonuç olarak, *İncir Kuşları* önemli bir tarihsel gerçeğe dikkat çekse de, yazım dili, duygu tahlilleri ve estetik unsurlardaki eksiklikleriyle okuyucuların bir kısmı için beklentilerin altında kalmış bir eser benim için. Yine de, savaşın çıplak gerçeğini ele alma cesareti takdir edilesi. Daha derinlikli bir anlatım ve estetik çerçeve ile eser, hem edebi anlamda daha çarpıcı hem de duygusal olarak daha unutulmaz olabilirdi.