2024 99. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2024 12:57
Az ve öz kelimeyle bu kadar güçlü bir anlatım. 128 sayfada öfke, utanç, pişmanlık, taciz, tecavüz, utanç, din, kaçış, yalnızlık, politikacıların ikiyüzlülüğü daha etkili nasıl anlatılır bilmiyorum. Delidolu Kitap harika bir eser kazandırmış dilimize. John Boyne'nun Elementler Serisinin ilk kitabı "Elementler 1 - SU": Elli iki yaşında, evli ve iki kız çocuğu annesi bir kadının Wanessa Carvin'in İrlanda'dan, 400 kişinin yaşadığı adaya kaçışının mı desem, kendini tecrit etmek isteyişinin mi desem çok etkili ve her satırda kendine bağlayan, sürükleyici bir hikayesi. Okumaya karar verip elime aldım ve kitabı bitirmeden bırakamadım. Su hayattır ama su ölümdür de. Suyla şaka olmaz. Su için ne çok deyiş vardır dilimizde aslında. Bu eseri okurken aklıma Murathan Mungan'ın "Hamamname" isimli eseri geldi. Elimdeki kitabı bitirdikten sonra onunla ilgili notlarıma bir gözatmalıyım diye düşündüm hep. Hamamname'yi 2020 yılında okumuş ve bayılmıştım oradaki hamam cinin anlattığı, suyun hikayesine. Sonra aldığım bir not dikkatimi çekti. Şöyle yazmışım: Murathan Mungan, kitabının GÖZYAŞI başlıklı bölümünde, Esma Sultan ailesinin tüyler ürperten geçmişini anlatıyor. Ve ben de diyorum ki, Boğaz'ın suları sandığım kadar masum değilmiş meğer." Bu notuma istinaden SU kitabının arka kapağından bir alıntı : "Elementler - su, toprak, ateş, hava- bizim en büyük dostlarımızdır. Canlandırırlar bizi. Beslerler, ısıtırlar, hayat verirler. Fakat her fırsatta, öldürmeyi de planlarlar." Serinin ilk kitabını okumanızı tavsiye ederim. Ben de diğer elementler için yazdıklarını sabırsızlıkla bekleyeceğim yazarın.
Elementler 1: SuJohn Boyne · DeliDolu Yayınları · 202432 okunma