2024 21. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2024 18:54
elimdeki baskı 2 kısa hikayeden oluşuyor. raşōmon ve dişli çarklar. aslına bakarsanız kitabı almamızın asıl sebebi kurosawa'nın aynı isimli filmine konu olmuş bu kitabı okumaktı. içeriğine pek dikkat etmeyip başlığını görmenin heyecanıyla direkt atlamış bulunduk. kitap fiyatları fena artmış. yine de 90 tl ile kaliteli 1 saat geçirmek güzeldi. öncelikle rashōmon filmi yazarın iki hikayesinden uyarlanmış. rashōmon ve çalılar arasında hikayeleri. çalılar arasındayı da yakın zamanda okumak isterim. kitaba geçelim. öncelikle rashōmon hikayesi oldukça kısa, yaklaşık 12 sayfa. filmin mekan seçimive genel atmosfer ile belli vicdan durumları buradan uyarlanmış. ben genel atmosferi beğendim. kendi iç karışıklıkları olan bir uşak, deneyimlediği bir durumla iyi-kötü ayrımını yapmayı kendisine göre öğreniyor. kötü bir dünyada yaşamayı anlamsız bulan uşak hemen 12 sayfa sonunda ona uyum sağlamış, kötüye adım atmış ve yaşamayı seçmiş oluyor. ikinci hikaye olan dişli çarklar ise kitabın büyük çoğunluğunu 6 bölümü ile kaplıyor. sanırım bu yazarın otobiyografik bir hikayesi. mitler ve başka edebi eserlerle oldukça bezeli ve bir günlük tadında. neredeyse yarısı etraf tasvirleri ve yazarın bu gördüklerine dair fikirleriyle dolu. yazarın kendi yazma süreci, süreç içerisindeki insan etkileşimleri vs. var. bu hikaye hakkında kendi düşüncelerime ait ne yazsam bilemedim. bende biraz silik kaldı ve tam anlamıyla içselleştiremedim. belli düşünceleri ilgimi çekse de böyle oldu.
RaşōmonRyunosuke Akutagava · Tokyo Manga Yayınevi · 20232,410 okunma