2024 28. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2024 16:56
Esir Şehrin İnsanları Kemal Tahir Dünya savaşından sonra ittihatçı kodamanlar savuşmuş, işgal edilen İstanbul’da savaş zenginleri birer kuytuya sinip paralarının üstüne oturdukları için ortada, yok pahasına mülk cevahir alacak kimse kalmamıştı Amerika’da evlat babaya baba evlada para almadıkça günaydın demez Eskiden İstanbul halkı askere alınmazdı. Eğer ruh ölmüyorsa kendimi öldürmemin bir anlamı yok Bizans bizi uyuttu. Çürümüş Bizans, Türk’ün canlı ruhunu bozdu, yumuşattı, pelteleştirdi Dünya savaşında yenilen Türk milleti değil devlettir Türk’ü küçümsemek aptallıktır Çoğu zaman akıllı İngilizler de demokrasi denilen bu maskaralıktan memnun değil ama çaresiz katlanıyor Dünya savaşından sonra Türk şirketlerine ait hisseleri yabancılar satın almaya başlıyorlar. hanedan üyeleri bile satıyor hisselerini İçimizde Türk-İngilizler var Kundurada birkaç düğüm üst üste ise fakirlik göstergesi Anadolu bir sürgün yolu Anadolu hareketi sadece ülkeyi işgalden kurtarma olsaydı bir işe yaramazdı Batıda kadın erkeğin ekmek parasına ortak oldu. Bizde henüz öyle bir tehlike yok Erkeklerimizde kadınlara karşı kibirli bir merhamet var. Edebiyatımızın yavan olma sebebi haremlik selamlık Kadın erkeği erkeğe açıklar ve adam eder Kadın ve erkek aynı safta savaşırsa o millet yenilmez Kadın yardımını küçük gören memleketler mahvoldu Anadolu’da eskiden beri kadın erkek yan yana, tarla da bile Türbeler, ölüleri yaşatma hırsı ile yapılan binalar Biz Çanakkale’yi Balkan harbinin asker kaçaklarıyla kazandık 1.inönü küçük bir çarpışma Çerkez Ethem, Ankara’yı ayakta tutan adam Mitralyözler askerin önüne konur normalde ama biz arkasına koyduk kaçan askerleri önlemek için Baba olmak biraz da Allah olmaya benziyor Adamın kazanmışını aldatmak kolaydır Hayvanın açı yırtıcı olur, insan tok bile olsa yırtıcı Esir bir şehirde insanları secde ederek kurtuluşa çağırmak.. ezan Uykunun bir çeşit kurtuluş olduğu kötü zamanlar Abdülhamid’in basurcubaşı var Bismark, “her milletin kedisine mahsus Yahudisi vardır” buldok suratlı budala, alman milletinin yaratıcılık devrinde yaşamaktan başka meziyeti olmayan salak, Napolyon, kibirden, soytarılıktan ibaret bir küçük adamcağız. Neye ihanet ettiğini bilmeden, ihanet etmek istediğini dünyaya hakim kılmak için rezil olmayı göze almış bir bahane. Bütün başarılarını kışı soğuk bir memlekete gitmemiş olmasına, muharebe sabahı iki saat yağmur yağmamasına, mareşallerinden birisinin kendisine hainlik etmemesine borçlu zirzop Düşmek etrafı görmemektendir Kürt’ü kovalaya kovalaya dövmeli… yani insanları fazla sıkıştırmaya gelmez Akıllı geçit arayıncaya kadar deli ırmağı geçermiş Zafer, savunuya muhtaç değildir
Esir Şehrin İnsanlarıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 201913,3bin okunma