2024 24. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 20:12
Uzun zaman sonra merhaba bugün Gül Yetiştiren Adam kitabının incelemesini yapacağım. Öncelikle şundan bahsetmek istiyorum ki kitabı anlaması ve okuması benim için çok zor oldu yani her satırda, her sayfada ne anlatıldığını anlamaya çalıştım hep. Kitabı bitirdikten sonra kitabın incelemesini dinledim ve kitabın ne kadar kıymetli olduğunu anladım. Kitabımız batılılaşmaya ve modernleşmeye karşı olarak yazılmış bir kitaptır. Hikayedeki 2 ayrı kişi 2 ayrı kutbu simgeliyor. Gülü yetiştiren adam özele ve sadık kalmayı anlatırken Sitare ve arkadaşları yabancılaşmayı, batılılaşmayı ve çarpık modernleşmeyi anlatmaktadır. Yazar bu toprakların bir medeniyete ait olduğunu ve kendi topraklarımızdan uzaklaşmamamız gerektiğini anlatır. Başka medeniyetleri taklit etmemize gerek olmadığını onları kopyalamamızın bir anlam ifade etmediğini yansıtmak istiyor. Gül yetiştiren adam 1. Dünya Savaşından sonra 50 yıl boyunca evinde kalarak gül yetiştiriciliği yapmış ve onca yılın ardından onu dışarıya tekrar çıkaran küçük torunu olmuştur. Bir gün sabah namazına diye niyetlenip camiinin yolunu tutarken oturduğu yere ne kadar yabancı kaldığını fark ediyor. Camiide fötr şapka takan birini yadırgıyor. Ve onları uyandırmaya çalışıyor onlarla sohbet ediyor. Açıkçası Sitare ve arkadaşlarının olduğu bölümden çok anlayamadım eğer aranızda okuyan varsa o kısımlardan bahsedip bizi de aydınlatabilir miii?
Edebiyat-Düşünce
Gül Yetiştiren AdamRasim Özdenören · İz Yayıncılık · 202121,6bin okunma