İyilik bulaşıcı mı, kötülük hak mı?
2024 58. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 01:21
İyilik kadar kötülükte bulaşıcı. Kötülük görmeyegörsün insan, başkalarının da aynı kötülükten tadım almasında bir hak görür. Kendisine yapılan kötülük başkasına da yapılabilir bu gayet olağandır kötülüğe uğramış çoğu kişi için. Evet kitabın başlarında kötülük kötülüğü doğurdu ama gelişmede iyilik de bulaşıcı bir hastalık gibi temas ettiği solundugu yerde yayıldı. Hastalık benzetme olarak sadece yayılmasını kastettim. İyilik hastalık değil ama bulaşıcıdır. Bulaşıcı olabilecek en değerli şeylerden biri iyiliktir. Lev Tolstoy bunu anlatmak istedi bana kalırsa, ben böyle yorumladim. Mariya Semenovna... Bir Sahte Kupon nelere yol açtı. Her ne kadar 2 lise öğrencisinden başladıysa da öncesi de vardır mutlaka. 2 lise öğrencisiyle başlayıp birbirinden farklı bir sürü karakterin hayatını etkiledi. Ancak hayatlarını etkileyen sadece sahte kupon değil kadın karakterlerden olan Mariya Semenovna. Bu karakter dindar, korkusuz biridir. C'ani bir k'atil şehirde birçok insanı vahşice katlettiktem sonra Mariya Semenovna ve ailesinin evine girer hırsızlık yaparken Mariya ile karşılaşır ve Mariya'nın ölmeden önce söyledikleri k'atili çok fazla derinden etkiler sonra gidip teslim olur. Teslim olduktan sonra çok zorlanır bu durumla ama dine sarılınca aziz birine döner. Aziz bir k'atil. Ve her şey bundan sonra kitapta anlatılan birbirinden farklı karakterlerin hayatlarında bazı değişiklikler yaşatır. Kitapta birçok karakter anlatılmaktadır ama bir karakteri anlattım sadece çünkü o bir karakter üzerinden kitaptaki diğer tüm karakterler (ölenler hariç) dönüşüm yaşar. Her ne kadar dönüşümleri biraz mantıkla çelişiyor olsa da - cani vahşi bir katilin aziz birine dönüşmesi, fikirlerin bir çırpıda değişmesi gibi - dönüşümleri çok hoşuma gitti. Bir oturuşta okunabilecek sürükleyici çerez bir kitap. Az okunmasına takılmamak lazım ben çok beğendim. KEYİFLİ OKUMALAR
Sahte KuponLev Tolstoy · Paris Yayınları · 201826 okunma