"Jar" Kitap İncelemem
2024 163. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2024 12:13
Kemal Varol'dan okuduğum dördüncü kitap oldu "Jar". Literatürde Kemal Varol için, Türkçe yazan Kürt yazar dendiği için "jar" kelimesinin Kürtçe anlamına baktım ve yanlış bilgi edinmediysem "zehir" demekmiş. Kitapta bu ifadenin kullanımı yok ama bence bu eser için zehir olan ya merak ya da rakı olabilir. Çünkü herkes çok meraklı ve yaşlısından köpeğine herkes alkolik resmen. Olayların geçtiği mekân bir meyhane olduğu için üstünde durulmuş olabilir ama bu kadarı da fazla geldi açıkçası. Kitabın geçtiği yer yine "Arkanya". Varol, bir söyleşisinde Arkanya ile ilgili şöyle diyor: "Kimi yazarların bu türden hayali ve gerçek toprakları vardır. İçini nispeten çocukluğumun kasabasıyla doldurduğum bu kasabayı Ankara'yla değiştirdim. Arkanya benim için tahkim edilmiş bir başkent bir bakıma. Herkesin başkenti doğduğu yerdir. O yüzden Ankara yerine Arkanya'nın hikâyesini anlatmak istedim." Olaylar iki küs kardeşin meyhaneleri olan Duble ve Kazablanka'da geçiyor. Bir gün iki adam gelir ve biri (İçli Halil) Duble'de diğeri (Rahatsız Kamil) Kazablanka'da oturarak her gün birbirlerine nefretle bakmaya başlarlar. Bunun üzerine meraka kapılan Kazablanka'nın sahibi Hayri Abi ve onun saz arkadaşları Sami ile Elektro Cemil bu iki adamın olayını çözmek için onlarca hikâye anlatıp dinlerler. Hangisi gerçek tabii ki bilinmez. Kitap, 1983 yılında yani darbe sonrası askeri cunta döneminde geçiyor ve o döneme net bir bakış oluşturuyor. Kitabın en sevdiğim yanı da bu oldu. Ayrıca hayvanlarla edilen dostluk, ümitsiz aşk, masalsı anlatılar, müzik sevdası, aynı derdin paydaşı olma ve arkadaşlık konularına çok güzel değinmeler yapılmış. Ayrıca Kemal Varol'un baba tarafından yaralanan çocuklar teması da burada kendini çok net hissettiriyor. Bu eser, Âşıklar Bayramı serisi kadar beğendiğim bir kitap olmadı ama yine de kötü diyebileceğim bir eser değil. Okumak isteyenlere tavsiye ederim ama Kemal Varol'un kitaplarından birini önerecek olsam bunu değil Babamın Bağlaması'nı öneririm.
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021639 okunma