Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Jar
Kemal Varol'dan okuduğum 4.kitap oldu. Kalemine bayıldım. Bu yazıyı okuyorsanız ve daha önce okumadıysanız kesinlikle tanışmanız gereken yazarlardan. "Jar" yazarımızın ilk romanı. Jar adı ilginç gelince araştırdım :Kürtçe bir sözcük olduğunu öğrendim, yazarımız Diyarbakırlı olunca Doğu kültürüne ve özellikle diline çok hakim. Jar
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
Reklam
280 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Jar
Jar Kürtçe anlamı Zehir demek. Roman 1980 darbesi sonrası doğuda uzak, sessiz bir kasaba olan Arkanyada geçiyor. İki insanın birbirine duyduğu nefreti, kini, kızgınlığı anlatıyor. Peki ama bu iki insanın birbirlerine duydukları kinin nedeni nedir? İşte oda kitapta mevcut. Kemal Varol detaylari o kadar güzel anlatıyor ki sanki bir sinema filmini okuyormusum hissine kapılıyorum her seferinde. O yüzden çok seviyorum kitaplarını ve bunuda tavsiye ediyorum pek tabi ki
Jar
Jar
Kemal Varol
Kemal Varol
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
280 syf.
8/10 puan verdi
Sevgili hemşehrim Kemal Varol ,Tüm akılcı ve akıcılığıyla yazmış olduğu bu romanda,80 darbesinden sonra bir kasabanın ruhuna düşen iki ihtiyar adamın,birbirine küs iki kardeşin karşılıklı kurulan meyhanesinde günlerce belki de aylarca sadece bakışarak oturtuyor ve olay örgüsü başlıyor…
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
280 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Efsanelerle örülmüş bir kitap. Kemal Varol'u ilk kez okudum. Cümleleri gerçekten farklı. Kitap biraz tekrara düşmüştü. Sıkıldığım bölümler oldu. Sonu da havada kaldı. O açıdan puan kırdım ama okunabilir.
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
Reklam
280 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Kitabın dili oldukça akıcı. Olay örgüsü ilgi çekici. Dönemin siyasi olaylarına göndermeler mevcut. Yer yer güldürü unsurlarına yer verilmiş. Başarılı buldum.
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kemal Varol'dan okuduğum 2.kitap.Ve yine yanıltmadı.Çok sevdim.En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyerek duruşumu belli edeyim. Diyarbakırlı yazarımızın hakim olduğu dilde,Kürtçede zavallı,dibe vurmuş ya da zehir anlamlarında kullanılan JAR isimli roman 80darbesi sonrası sıkı yönetimin gevşediği hayali Arkanya kasabasında geçiyor.Nereden çıkageldikleri belli olmayan iki küs İçli Halil ve Rahatsız Kamil.Ve karşılıklı iki meyhanenin,Kazablanka ve Duble,sahibi olan diğer iki kişi,iki küs kardeş.Hayri Ağbinin sahibi olduğu Kazablanka önündeki bir masaya İçli Halil oturuyor,küs olduğu kardeşinin meyhanesi Duble önünde de Rahatsız Kamil.Hayri Ağbi küs olduğu kardeşine kaçamak bakışlar atarken,İçli Halil ile Rahatsız Kamil birbirlerini kin dolu bakışlarla tüm gün yiyorlar.Kimseyle konuşmayan bu küs müşterilerle ilgili dilden dile dedikodular yayılıyor.Hayri Ağbinin kankalarından Elektro Cemil'in anlattığı uyduruk hikayelerin gerçekle örtüşmesi şaşkınlık verici.İmgeler,simgelerle dolu ve dili eğlenceli bir yazar Kemal Varol.Kitabın sonunda okuyucuyu acabalarla bırakıyor.Şiddetle tavsiyemdir.
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
Kemal Varol'u ilk kez okudum ve kalemi gayet güzeldi. Okuduğum bu kitapta dikkatimi çeken ilk şey kitabın ismi olmuştu. Araştırdım. Jar yazarımızın ilk romanı ve isminin kökeni ise Kürtçe. Sözlükte anlami ise "Bir insanın dibe vurmuşluk halini" idafe ediyor. Kökeninin Kürtçe olmasının sebebi ise yazarın Diyarbakır'lı olması ve kültürüne hakim olmasıdır. Kitaba değinecek olursam 80 darbesinin hemen sonraki yıllarda Arkanya kasabasında geçen bir hikayeyi anlatıyor. Hikaye iki yaşlı adamın başından geçiyor. Bu iki yaşlı adamın arasında bir şey olduğunu düşünen mahalleli bunların hikayesini, birbirlerine olan kinin sebebini çok merak ederler. Ama hangisinin doğru olduğu bilinmeyen bir sürü hikaye çıkar. Hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu onlar da anlamaz. Ve kitabın sonuna doğru geldiğimde de hâlâ o sır devam eder. Kitabı okurken bir söz beni çok etkilemişti.. Açıkçası o satırı okuduğumda bir takım düşüncelere daldığım söyleyebilirim ve dedim ki bu söz gerçekten de o kadar doğru ki.. Buna kendim şahit olmasaydım sadece okuyup geçer ve umursamazdım belki de! Kitapta geçen söz ise şuydu: "İnsanın derdi, kalbinden önce saçlarına vururmuş." Sizi de beni etkilediği kadar etkiledi mi bilmiyorum ama ben bu sözü hiç unutmayacağıma eminim! Okuduğum bu kitap hem bir roman hem de kendi kalp kırıklarımıza dokunuyor sayfalardan çıkan bir el.. Severek okumuştum. Sizinde okumanızı tavsiye ederim:)) Keyifli okumalar:) . . "Bakışmak, hiçbir kelime kullanmadan bakislarimizla kendimizi anlatma yoludur elbette. Ama anlatılan şey de, anlaşılan şey de aslında hoşumuza giden derin bir muğlaklık taşır. "
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kemal Varol 1977 yılında DİYARBAKIR ‘da dünyaya gelmiş yazardır . Ayrıca bir çok deneme ve Romanları da mevcut olup Bunların içerisinde En değerli eserleri , BABAMIN BAĞLAMASI , AŞIKLAR BAYRAMI ve UCUNDA ÖLÜM VAR Kitaplarıdır . Yazarın JAR ( Perişan-Fakir ) adlı bu eseri Darbe dönemindeki bir demir yolu kasabasında yaşanan küçücük yaşamları olan Eski solculardan Kimsesiz HAYRİ ABİ , ELEKTRO CEMİL ve SAMİ’in kasabada ki arkadaşlıkları günü birlikte yaşamları ve Kasabalarına Gelen iki Yabancı İki Düşman İÇLİ HALİL ve RAHATSIZ KAMİL’in bilinmeyen düşmanlıkları . Ayrıca Hikaye ayrı bir ilginçlik katan Yıllardır bir biriyle dargın iki kardeş HAYRİ ABİ ve Kardeşi’nin karşı karşıya olan KAZANBLANKA ve DUBLE adında işletmeleri olan iki meyhane … Evet Bir sırra dönüşmüş ve sır kalan iç içe geçmiş birden fazla Hikaye … ️Belê xwendin ji alê fikr û raman ve sedema hebûna mirove , HER ROJ BÎST RÛPEL XWENDiN ️ ( P; 7 . 280 Sy.)
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
Reklam
280 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Kemal Varol kitaplarını okumaktan büyük zevk aldığım yazarlardan biri. Jar’ı da büyük bir keyifle okudum. Konu güzel ama konudan öte Kemal Varol’un şiirsel anlatımını okumak çok keyifli. Hesabımda kitapların konularından çok bana hissettirdiklerini ve düşündürdüklerini paylaşmayı tercih ediyorum. Kemal Varol okumanın keyfini almanız için ve arşivimde durması için alıntılar paylaşacağım Yazarı okumanızı tavsiye ederim. Not: En sevdiğim türkünün de kitapta geçmesi bana sürpriz oldu *İnsanın her yeri sapır sapır yaşlanırken bir tek dili dinç kalırdı. *Şarkılar kendi nağmesini değil, herkesin içindeki eski bir yaranın hikayesini dile dökerdi. *İnsanın derdi, kalbinden önce insanın saçlarına vururmuş. *Zaten zaman denilen şey bir masalın farklı biçimlerde tekrar etmesinden başka neymiş ki. İki insan bir masalın iki ucundan tutup zamanı çekiştirirmiş boyuna. Kendilerinde kalan parçaya da hatıra dermiş. *Çünkü kadınlar bir erkek uğruna heba olan sözlerini, bir aşk için harcadıkları sabırlarını, her seferinde kırılan gururlarını tamir etmek için bir zaman sonra artık boşluğa konuşurlarmış. *Unutursun aşkı da, öbür felaketler gibi! *Saat bile iki koldan çalışırken, o tek başınaydı. *İnsan kendi hikayesini bilemez de ondan. O yüzden hep başkalarının hikayesini anlatır. *Zamanın sayılarla ifade edilmesi ne kötü.
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
280 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
1980 sonrası sıkıyönetim zamanlarında küçük bir kasabada yaşayanların hikayelerini anlatıyor Kemal Varol. Arkanya adını verdiği yer Erganinin eski isimlerinden biri. Ama yazar Arkanyayı masalsı bir mekan olarak kurgulamış. Yani gerçekte olayların geçtiği yer Ergani midir, bilinmez. Bir varmış bir yokmuş …….. yerlerden bir yerde gibi bir yer burası. Birbirine düşman olan iki adamın hikayesi üzerine kurgulanmış roman. Ama bu adamlar neden birbirine düşman bu düşmanlık ne zaman hangi olayla başladı bilinmiyor.masalsı bir bilinmezlik. Zaten asıl konuyu bu bilinmezlikler üzerine oluşturmuş yazar ve romanı bu bilinmezlikler üzerine yapılan tahmini, birbirinden farklı ve bağımsız hikayeler oluşturuyor. Aslında bu düşmanlığın bu nefrettin bu kinin ne zaman başladığı niçin başladığı da çok önemli değil. Bunların var olması bu duyguların bir Jar( zehir) içermesi daha önemli. Elbette bütün kırgınlıkların düşmanlıkların nefretlerin bir sebebi var ama sebepler bu düşmanlıkların kırgınlıkların nefretin kötü olmasını ortadan kaldırmaz. Sebepler sorulmasa ve sonra:(Sorma bana kimim Nerden geldim buraya Gözlerimdeki kırmızı bulutlar Hangi günlerden sorma Sorma bana kimim Nerden geldim buraya Gözlerimdeki kırmızı bulutlar Hangi günlerden sorma Elbet olmuştur geçmişte Açıklanamaz şeyler Bağlardan çaldığım üzümleri Yemişimdir yaslanıp Mavi göğün göğsüne Sorma bana kimim Yaşım kaç, işim ne Bana "seviyor musun" de başka bir şey sorma) dense daha iyi…. Ayrıca yazarın harika bir dili var. Sizi alıp götüren farklı bir dil…
Jar
JarKemal Varol · Everest Yayınları · 2021481 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.