2024 136. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2024 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Tolga Taşcı kaleminden Madalya kitabının yorumu ile geldim Aralık ayının sıradaki kitabı 2024 yılı basımlı 189 sayfalık bir kitap "Her insanın, yıllar boyunca hafızasında yer eden ya da bir imge olarak yaşattığı bir figür vardır. Onun anısı kalpten sökülüp atılamaz; gri, ayırt edilemeyecek bir imge olarak hatırlansa da attığı tohumlarla belirleyici olmaya devam eder." Ekrem, Üsküdar'daki büyük konakta yaşayan, aile geçmişi itibarıyla toplumun elit sınıflarına mensuptu. Babası Halil Vedat Bey ve dedesi Şükrü Paşa Askeri olarak önemli rütbelere sahipti. Ekrem için hayatında ki en değerli yere sahip olan kişi dedesi ve ondan aldığı terbiyeydi. Ekrem, Osmanlı terbiyesiyle yetişmiş, Cumhuriyet'in Batılı eğitimini almıştı. Henüz dört yaşındayken ağırbaşlılığı, yaşından büyük laflar etmesiyle hep dikkat çekerdi. Dedesine daha sekiz yaşındayken söz verdiği gibi Kuleli Askerî Lisesi'ne girmeye hak kazanmıştı. 1931 yılında, genç Cumhuriyet'in yetiştirdiği ilk nesil subaylardan biri olacaktı. "Onlar aynı ufka bakan, aynı perspektife sahip iki kişiydi, Dede torun olmak, onlara verilen bir armağandı. Kader, onları akraba yapmıştı ama aynı zamanda, aralarındaki yaşa rağmen yoldaş olmalarını da sağlamıştı." Şükrü Paşa, Selanik göçmeni olup II. Abdülhamid'in istihbarat subaylarından biriydi. 1902 yılına gelindiğinde II.Abdülhamid Şükrü Paşa'ya kendisine ve devletine sadakatinden dolayı, onu dönem içinde Jön Türk ayaklanması, 31 Mart Ayaklanmasında Devlet sırlarının taşıyıcısı ve vatanına olan bağlılığının nişanesi olarak liyakat madalyası ile ödüllendirmişti. Bu sadece bir madalya değil içerisinde şifre saklı olan Devlet sırrıydı. Bu sırrı ve madalyayı ömrü boyunca saklamaya ve bu emaneti torunu olduğunda ona devretmeye eşi ile birlikte yemin etmişti. Madalya ve şifreden haberdar olan birkaç devlet büyüğü ve birde Şükrü Paşa gibi Selanik göçmeni olan sarı saçlı, mavi gözlü genç bir askerin haberi vardı. Şükrü Paşa, eşi ve gelecekteki torununu ağır ve meşakkatli bir görev bekliyordu. Madalyada ki sır ve gizli şifre neydi ? "Liyakat Madalyası Sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsusdur. 1319" Ekrem Askeri liseye devam ederken dedesi Madalya ve sırrı eşine emanet ederek dünyaya gözlerini kapatmıştı. Fazla zaman geçmemişti ki Babaannesi de son günlerini yaşadığını anlamıştı. Ekrem'i yanına çağırmıştı. Madalya ve sırrı sahibine emanet etme vakti gelmişti. Ekrem bu Madalyayı ve sırrı nasıl ve nerede saklayacaktı? Ekrem Devlet için seçilmiş bir askerdi ve istihbaratçı olmak için gerekli eğitimleri almaya başlamıştı. 1937 yılında Ekrem için yeni bir sayfa açılmıştı, daha önce hiç deneyimlemediği bir duyguyu yaşamaya başlamıştı. Tatil günlerinde sürekli gittiği pastanede onu görmüştü. Sarı saçlı, mavi gözlü çok güzel bir kızdı. "Kader, herkese doğduğu andan itibaren belli görevler verir; bu görevler kimileri için ağırdır, kimileri için çok basittir. Ailevi durum, alınan eğitim, içinde bulunulacak sosyal ortam kaderin verdiği görevin niteliğini belirler." Natalya, annesinin görevi için Türkiye gelen Rus uyruklu yirmili yaşlarında güzel ve alımlı bir genç kızdı. Onun kaderi de Ekrem'e oldukça benziyordu. Babası ile annesinin meslekleri, genç kızın kaderini belirleyen en önemli etkendi. Natalya SSCB'nin bir organı olan KGB'nin vermiş olduğu devlet görevi için yetiştirilmiş bir istihbaratçıydı. Her ne kadar bu görevi istemese de... Hem Ekrem hem de Natalya, yaşamın çetin ve ıstıraplı olduğunu, kalple akıl arasında kalmanın çok zor bir sınav olduğunu pastane de karşılaştıkları an anlayacaklardı... Aşk, vicdan ve Vatan arasında sıkışıp kalan genç Türk askeri ve genç Rus ajanı. Ekrem Madalyayı ele geçirmek isteyenlerden saklayabilecek mi? Natalya bu ilk görevinde başarılı olabilecek mi? Tarihi, dönem kitapları okumayı severler için muazzam bir kitap. Sade, akıcı bir dili, yer, mekân, karakter betimlemeleri, tarih, aile bağları, aşk, vatan sevgisi, sorumluluk, vicdan gibi temaların yer aldığı tarihin izlerini gerçeklik ile kurgunun harmanlanmasıyla biz okurlarla buluşturduğu için Tolga hocama teşekkür ederim. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞ
MadalyaTolga Taşcı · İkinci Adam Yayınları · 202479 okunma
Yorumunuzu okudum! Madalya kitabı hakkında paylaştığınız bu içten yorum, kitabın derinliklerini ve sunduğu tarihi atmosferi çok güzel bir şekilde özetlemiş. Ben de kitabı okudum ve gerçekten çok beğendim. Yazarın kalemi, tarihî detayları ve karakter derinliklerini muazzam bir şekilde harmanlayarak bizi o döneme taşıyor. Özellikle Ekrem ve Natalya'nın hikâyesi, vicdan, aşk ve vatan sevgisi gibi temalarla ne kadar güçlü bir anlatım oluşturduğunu gösteriyor. Ayrıca, Şükrü Paşa'nın madalyası ve sırrı etrafında dönen olaylar, merakla takip ettirdi. Gerçekten de tarihi, aile bağlarını ve vicdanla yüzleşmeyi bu kadar etkileyici bir biçimde anlatan bir kitap okuduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Yazara ve kalemine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Kitabı okuyan herkesin, bu harika okuma deneyiminden fazlasıyla keyif alacağından eminim! Sevgiler!