2024 425. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2024 03:45
Kitap bir uzun bir kısa toplamda iki öyküden oluşuyor. Kitabın arka kapak yazısında birçok ünlü yazarın, yazarın kendisine ilham olduğu yazılmış. Rus edebiyatının en belirgin isimlerinden biri olduğu söyleniyor. Ben ilk kez okudum. İlk öykü Mtsenskli Lady Macbeth olan Katerina Lvovna isimli kadın kahramanın olduğu öykü. Paranın insanların gözünü nasıl kör ettiğiyle ilgiliydi ama çok dizi tadındaydı :) Vefasızlık, nankörlük, cani duygular (Tam Lady Macbeth'lik hareketler tabii) ve menfaat üzerine olan bir öykü kaleme alınmış. İkinci hikaye ise ilkinin devamı niteliğinde olan kısa öyküydü.107 sayfa olan bu kitap bir solukta okunabilecek türde. İki farklı tür kitabın üzerine iyi geldi, nefeslendim gibi hissettim :) Hıkaye , tanımlamalar, anlatış gayet güzel ama isim olmamış gibi geldi bana. belki arada görülen heyulalar bu isme layık gördürdü ama buradaki karakter zavallı bir kadın. aşkı da hiç tatmadığından ilk bulduğunu elmas sanıp gittikçe kendini kömürleştiren belki de bu yüzden en hızlı kirlenen, kötücüllüğü de bu yüzden acemi olan bir karakter. bu özellikleriyle lady macbeth’ten ziyade ( benzese bile isim daha özgün olabilirdi) stefan zweig’ın hikayesinde* geçen karaktere benzettim ben onu. hayatında ilk kez aşık olup bunun için her türlü hakir görülmeye sonrasında da canavarlaşmaya razı gelen bir kadındı o da. Rus edebıyatında adı fazla tanınmamıs olan yazar Tolstoy, Dostoyevski, Gogol gibi usta yazarlarla ayni degerde guzellikte bir eser yaratmis. Sanirim filmi de yapilmisti merak eden filmini de izleyebilir.
Rus Edebiyatı
Mtsenskli Lady MacbethNikolay Leskov · Dedalus Kitap · 2017384 okunma