Peygamberimizin Gölgesinde Son Türkler
2024 19. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 22:50
Bu esere yalnızca bir kitap demek çok güç. Başlı başına tarihi bir kaynak olmakla beraber aynı zamanda içerisinde pek çok önemli şahsiyetleri ve mekanları barındıran bir destandır. Kitabın yazarı olan Feridun Kandemir, aynı zamanda olayların büyük ölçüde şahidi olup bizzat Medine’de Kızılay heyetinin içerisinde yer almaktadır. Fahreddin Paşa’nın Medine Müdafası’nda anlatılanlar, sadece “hayatta iken adını altın harflerle tarihe yazdıran” Ömer Fahreddin Türkkan ve etrafındakilerle sınırlı kalmamış, İngiliz casus Lawrence, diğer yahudi casusları, Şerif Hüseyin ve oğulları, Mehmed Akif Ersoy gibi şahsiyetler üzerinden de etraflıca cereyan etmektedir. Özellikle bu önemli şahsiyetlerin kendi ağızlarından veya yanlarında bulununan birinci ağızlardan olayların aktarılması, telgraf, telsiz ve mektup görüşmelerinin orijinalleriyle aktarılmış olması, bizzat Fahreddin Paşanın kendi notları ile tarihin karanlık sayfalarını aydınlatmıştır. Özellikle ilk ağızdan dinlemenin etkisiyle okurken kendinizi orada bulunan şahitlerden biri gibi hissediyor ve fotoğrafları inceledikçe tanıdık simalara rast gelmiş gibi hissediyorsunuz. Fahri Paşanın Medine’ye görevlendirilmesi, Şeriflerin isyan hazırlıkları, Medine’nin destansı müdafaası, zorunlu geri çekiliş ve Medine’nin boşaltılması, Medine’de kalan son Türkler olarak Kızılay cemiyeti, önce Mısır sonra da Malta Adasındaki esaret hayatı, Batum’da geçen günler ve Marinsky şehitliği, en nihayetinde 4 yıl Afganistan sefirliği… Elbette Medine’de yaşanan bu hüzün Çanakkale zaferinin duyurulmasıyla biraz gölgeleniyordu ve M. Akif’in Medine yolunda iken çöl ortasında Çanakkale Destanını yazdığı günler bu günlerde idi. Eser aynı zamanda dönemin Hicaz coğrafyasının gerçeklerini de gözler önüne sermektedir. “Urban” (Bedevi) toplumların, savaşın, Müslüman halkların ve dahi pek çok unsurun bugün okuyucuların zihninde tasavvurunu sağlamaktadır. Sadece bu yönüyle dahi bu kitap çok kıymetlidir. Yazılış amacı “çöl ortasındaki Plevne kahramanlığı”nın unutulmaması, gelecek Türk nesillere de aktarılması içindir. Bu haliyle de amacına oldukça hizmet etmektedir. Her haliyle tarihini bilmek isteyenlerin okumasını tavsiye edeceğim bir eserdir. Bir kez daha Medine müdafii Ömer Fahreddin (Türkkan) Paşa ve mücahidinin aziz kahramanlık hatıratı karşısında hürmetle eğiliyorum. Ruhları şad olsun. “Yapamaz Ertuğrul’un evladı sensiz Can verir cânânı veremez Türkler… Ebedî hadımül harameyniniz Ölsek de Ravza’nı ruhumuz bekler”
Fahreddin Paşa'nın Medine MüdafaasıFeridun Kandemir · Yağmur Yayınları · 2021473 okunma