·139 syf.····Okunma: 16 Aralık 2024 16:45 Öncelikle kitabı yorumlamadan önce şunun altını çizmek istiyorum daha öncesinde Kitab-ı Mukaddes’i ya da Eski Ahit’i
hiç okumamış, herhangi altyapıya sahip olmayan kişileri, kitapta anlatılan olaylar fazlasıyla sarsabilir.
Jose Saramago kitabında;
yaratılış, Habil Kabil olayını, Lut kavminin yok oluşunu, Hazreti İbrahim’in oğlunu kurban edişini, Nuh Tufan’ı, Lilith’i ve kutsal kitaplarda geçen daha birçok olayı
Kabil’in gözünden gerçeklerle harmanlaştırarak bir kurgu yaratmıştır.
Tam olarak bir felsefe kitabı diyemeyeceğim. Çünkü daha derin sorgulamalara sebebiyet verecek çok daha derinlikli kitaplar okumuştum. Ama okurken zevk aldım. Kitapta en çok üzerinde durulan konu, genellikle bütün ateizm altyapısıyla yazılan kitaplarda olduğu gibi Tek tanrılı dinlerin kötülük sorunuyla baş ederken zorlandıkları gerçeğine odaklanılmıştır.
“Sırf kendisine buzağı biçiminde sözde bir rakip yaratıldı diye öfkeye kapıldığı için üç bin kişi ölmüştü,ben bir kardeş öldürmekten başka bir şey yapmadım ve efendi beni cezalandırdı, şimdi bu ölenler için efendiyi kim cezalandıracak.” Syf 85