2024 83. kitabı
Merhaba kitapsever dostlarım Öyle bir kitap okudum ki; psikolojik travmalar, suçlar, toplumsal gerçeklikler, siyaset içersinde ne ararsanız vardı. Bu kitap hem beni oldukça etkiledi hem de üzdü açıkcası. Gerçekten böyle hayatların var olduğu düşüncesi içimi sızlatırken yaşananlar tüylerimi diken diken etti. Yazar olayları okuyucuya aktarırken aslında aynı zamanda toplumsal gerçeklikleri de göz önüne sermiş. Maalesef ülkemizde mafyalaşmanın yaygınlaşması ne kadar göz önündeyse kitapta da bir o kadar dikkat çekici. Her önüne gelenin çete kurup para karşılığı istediği her şeyi yaptırması gerçek hayatta çokta yabancı olmadığımız bir durum. Bu bakımdan esere toplumuza bakar gibi baktım. Sizlere kısaca eserden bahsetmek isterim. Ana karekterimiz Ataman. Kendi çapında bir esnaf olan Ataman’ın psikolojik bazı sıkıntıları vardır. Zaman zaman rüya sandığı ama rüya olmayan halüsinasyonlar görüyordur. Bunlar genelde hep kendi ölümüyle bitiyor ancak kendine geldiğinde gerçek olmadığını fark ediyordur. ( Bu halüsinasyonlarda bir ses ona sürekli onları tekrar görebilecek miyim diye soruyor, başka bir ses evet yeniden doğacaksın diye cevap veriyordu. Bu seslerin sebebini ve anlamını kitabın sonunda anlayacaksınız. ) Hayatı bu sorunla birlikte devam ederken Ataman İstanbul’da büyük bir şirketle bir anlaşma yapmıştır. Bu Ataman’ın işi için oldukça kazançlı bir anlaşmadır. Ancak Ataman birkaç sonra dolandırılığını fark eder ve karşılıksız senet suçundan hapse atılır. Mağdur olduğu halde suçlu konumuna düşen Ataman’ın hayatının dönüm noktası bu olay olur. Annesinin ve babasının uğraşları sonucu hapisten çıkan Ataman’ın hayatı ve düşünceleri artık eskisi gibi değildir. Bulaşmadığı suç kalmamıştır ama hayal ettiği gibi bir zenginliğe kavuşmuştur. Burada dikkat çeken ise Ataman yanına hep nerede mazlum varsa onu kendine adam edinmesidir. Yaptığı işler her ne kadar kanuna aykırıda olsa o yinede mazlumun ve masumun yayında durarak vicdanını rahatlatıyordur. Ataman bu kadar zengin olmuşken ve artık adı sayılır bir reis konumundayken tabikide kendini dolandıranlardan intikamını zeki bir plan doğrultusunda almıştır. Ancak yaptığı zekice plana rağmen kendine yine maphus yolu görünmüştür. içeride düşünmeye çok vakti olmuştur. Avukatıyla birlikte hazırladığı savunmasında her şeyi kendi lehine çeviren bir ifadeyle uzun bir aradan sonra hapisten çıkmıştır Ataman. Yine farklı planları olan Ataman çıktığında 15 temmuz darbesi gerçekleşmiştir. Ardından farklı işlerin peşine düşmüştür. Bu yolda Ataman düzlüğe çıkmış mıdır ? Yoksa bataklıkta kaybolmuş mudur ? Sorunun cevabı eserimizde. Ayrıca sanırım kitabın devamı gelecek çünkü ucu açık bırakılan bir sonla bitirilmiş eser. Macera severlere benden bir okuma tavsiyesidir.
AtamanGencay Çelik · Gençel Yayınevi · 202418 okunma