2024 11. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2024 15:25
Kitap, kısa ve akıcı olmasıyla bir çırpıda bitirilebilecek türdeydi. Ancak okurken sık sık "Ben ne okuyorum?" dediğim için biraz uzun sürdü. Bunun sebebi, kitapta çok fazla üzücü, hayal kırıklığı yaratan ve kötü olayın yer almasıydı. Ana karakter Firdevs, hayatının büyük bir kısmını fahişelik yaparak geçirmiş bir kadın. Başlarda bunu istemeden yaptığını söylese de, zamanla bu işin ona özgürlük getirdiğini düşünmeye başlamış. Bu düşünce bize ne kadar ters geliyor, değil mi? Ama olayların içine girdikçe zaman zaman ben de bu fikre ikna oldum. Ayakları üzerinde durmaya çalışan, birey olma çabasında bir kadın, hayatın acımasız koşulları yüzünden fahişeliğe sürükleniyor. Ancak ne kadar çabalarsa çabalasın, hayatına giren ya da tesadüfen karşılaştığı insanlar onu sadece bir "fahişe" olarak görüyordu. Kitabı okurken erkeklere karşı öfkem ve sitemim sık sık arttı. Bu, bilerek yaratılmış bir durum değil; hayatın çarpıcı bir gerçeği. Bunu kitabı okuyunca daha iyi anlayacaksınız. Firdevs, çok güçlüydün. Hikâyen beni derinden etkiledi.
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,2bin okunma