Kızıl Veba - Jack London
2024 3. kitabı
1910 da yazılmış, 1912 de yayımlanmış 1915te kitap olarak basılmış bu roman beni tahminleri konusunda oldukça şaşırttı. Aslında düşününce yazarı on beş bin kitap içeren kütüphanesi olan Jack London olunca çok da şaşmamalı. Romanda kızıl veba mikropları vücutta kuluçkaya yatıyor. Açığa çıktığında ise insanı yarım saat içerisinde öldürüyor. Bu ölüm de hiç sandığım gibi aniden olmuyor. İnsanın yüzü kızardıktan sonra yavaş yavaş ayaktan gelen bir soğuma ve hissizleşme kalbe ulaşınca kalp duruyor. Salgının ilk çıktığı zamanlar dünyanın nasıl yavaş yavaş eridiğini, insanların bencilliğinin ve kötülüğünün ortaya çıktığını da görüyoruz. Bu salgından muhtemelen bağışıklığı olduğu için kurtulan 300 400 kişi olduğunu öngören Profesör salgından 60yıl sonra eski günleri ve salgını gören tek kişi olarak sahilde torunlarına bu eski günleri anlatıyor. Eski günlerini anlatırken farkediyoruz ki bu 60senede bile okuma yazma kalmamış, insanlar batıl inançlara kolayca yönelmiş, çok daha yalın bir dil kullanılıyor. Covid i atlatalı çok olmadığı için roman daha manidar oldu.
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,7bin okunma