Zorba, kısa inceleme, S.E.Y.
2024 3. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2024 00:06
Zorba Nikos Kazancakis Emrah Kitap Girit'e maden işletmesi kurmak üzere giden patron (kuvvetle muhtemel kitabın yazarı Kazanackis) ve oraya gitmek üzereyken tanışıp işe aldığı, hatta işin başına getirdiği Zorba karakteri arasında geçiyor desek çok yanlış yapmış olmayız. Çünkü gerçekten yan karakter sayısı ve hikayedeki rolleri oldukça kısıtlı. Aslında bence bu kitabın niteliğiyle de uyuşuyor, çünkü yazar bir hikaye, bir olay örüntüsü ortaya koymaktan ziyade felsefe yapmak istemiş. Gerçekten kitap daha çok bir felsefe kitabını andırıyor. Hayatın anlamını hayran olduğu düşünür, filozofların kitaplarında arayan, fakat bir türlü aradığı cevapları net olarak bulamayan, yalnızca kısmi yatışmalarla yetinen bir yazar sonunda bu anlamı kaba tarif edilebilecek, eğitimsiz Zorba karakteri sayesinde buluyor. Genel olumlu eleştirilerin aksine ben malesef kitabı çok beğenemedim. Güzel olarak belirtebileceğim cümle, pasaj, kısımlar mevcut, fakat birçok yerinde de kitabın tam tersine tekrarlı okumama rağmen net algılayamadığım, bana geçmeyen paragraflar, cümleler var. Birazcık da yüksek beklentiyle okumuş olmam kitabı tam beğenememe sebep olmuş olabilir. Yine de Yunan edebiyat klasiklerinden sayılan kitabın, bir de felsefeye ilgi duyan, felsefe bilgisi iyi olan kişilerce yapılmış eleştirilerinin daha elle tutulur olacağı düşüncesindeyim
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202420,6bin okunma
Sefer Erman Yılmaz
Emrah'cım güzel cümlelerin için çok sağol.Senin sayende bu farklı platformu tanımış oldum,kitap okuma alışkanlığımın devamı için çok güzel motive edici bir unsur oldu.
onca işin gücün arasında kitap okumaya zaman ayırmanızı tebrik ediyorum sevgili doktorum. ayrıca incelemelerinize beni eklemeniz fazlasıyla gurur ve mutluluk verici. inceleme yazılarınızla kelime ve cümlelerinizin gücü, benim her defasında size olan hayranlığımı arttırmış, gerek mesleki hayatımıza gerekse kitap dostluğumuza olumlu yönde tesir etmiştir.