Öfke Kontrolü
Cihan Işık
Merhaba kitapseverler. Öfke, günümüzün en önemli sorunlarından biri ve yaşımız kaç olursa olsun stres altında veya anlaşılamadığımız anlarda verilen tepki durumu. Bu kitapta öncelikle öfkenin tanımı, öfkelenmenin altında yatan sebepler ve oluşumu üzerinde durulmuş. Öfke sebeplerini kuramsal yaklaşımlar ile açıklayan, öfke türlerine yer verilen bu kitapta özellikle öfke yönetiminin üzerinde durulması ve en az öfke ile olaylara tepkiler verebilmemiz sağlanmış. Şöyle ki öfke hali insanlarda kalp rahatsızlıkları, kaygı bozuklukları, terleme , yüksek tansiyon gibi birçok rahatsızlığa sebep olabiliyor. Ayrıca iş hayatında verimsizlik, mutsuzluk, ait olamama hissini, yalnızlık , itibar kaybı gibi birçok olumsuzluğa da kapı aralıyor.
Kitapta özellikle ilgimi çeken bölüm hem anne hem de öğretmen olmam sebebiyle "Çocuk ve Ergenlerde Öfke"bölümü oldu. Bu bölümü 0-3 yaş, 3-6 yaş, 7-11 yaş ve 12-18 yaş olmak üzere 4 bölümde ele almış Cihan Bey. Özelikle 12-18 yaş aralığındaki ergenlerimizin yoğun stres altında hissetmeleri , ebeveynleri tarafından anlaşılmadıklarını düşünmeleri ve yaş döneminin verdiği durumla aniden öfkelenmeleri ve bu öfkeyi en aza indirmek için öncelikle öfkenin sebebinin bulunması, ardından gençlerin spor ve sanata yönlendirilmeleri, nefes egzersizleri ile sakinleşmeyi öğrenmeleri ve biz ebeveynlerinin onlarla iletişimde açık ve anlayışlı olmamız gerektiği vurguları ilgimi çekti.
Kitabın son bölümde örnek yaşantılara yer verilmesi öfke, öfkenin sebebi, öfkenin kontrolü üzerine başarılı bir çalışma olmuş. Ben kitabı ilgiyle okudum ve tekrar tekrar okuyacağım, fikir alacağım bir başucu kitabı oldu benim nezdimde. Yazarımız sayın kaleminiz daim olsun. Öfke KontrolüCihan Işık