2024 105. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2024 23:58
İspanya Cordoba'da başlayan, başkent Madrid'de devam eden 3 kuşaktan, anneler ve kızlarının hayatını, yaşadıklarından öğrendiklerini, öğrenemediklerini, duygu ve düşüncelerini, inanç ve değerlerini, birbirleriyle ilişkilerini ve ilişkisizliklerini anlatıyor Mucizeler. Başına gelenin ne olduğunu anlamadan hamile kalan Maria, Cordoba'daki fakir hayatından daha da fakir ve üstelik kızından da yoksun olacağı Madrid'e hizmetçi olarak gönderilir. Ailesi kızı Carmen'i benimser, onu sevgiyle yetiştirir, Maria ise ancak para sağlayan, Carmen küçükken yılda bir iki kez ziyarete gelen, büyüdükçe kızı ve diğer aile üyeleri tarafından itilen bir akraba haline gelir. Carmen ile bir bağ kuramayan Maria'nın korktuğu başına gelir: Carmen, okumaktan vazgeçmiş hamile kalarak çocuğunun babası ile evlenmiştir. Gittikçe zenginleşen kocası sayesinde, fazla çaba sarf etmeden ekonomik olarak sınıf atlayan Carmen'in büyük kızı Alicia da büyüdükçe tıpkı büyükannesi Maria gibi hem ailesine hem de dünyaya yabancılaşacaktır. Ve büyükannesi gibi aileye, çocuk sahibi olmaya dair düşunceleri içinde bulunduğu toplumdan çok farklılaşır. Maria yaşı geçtikçe yolunu bulmakta daha becerikli olmuştur ancak Alicia isteklerinde net olsa da toplumun beklentilerine karşı koymakta daha kırılgandır. O hayatını yaşamamakta, hayatla oyalanmaktadır. Maria ise temizlik yapmaktan, yaşlı ya da çocuklara bakmaktan dahi zevk almaktadır. Alicia bize dünyada bazı kadınların kapasitelerine rağmen ne kadar güvenilmez bir zeminde yaşadıklarını gösterir. Maria, bu zemine rağmen ayağını sımsıkı yere basıp, dik durmaktan yaşamsal bir keyif alanları, benliğiyle özgür olarak var olmayı gereklilik olarak seçenleri. Çok tesirli değilse de iyi bir kadın hikayesi okudum.
MucizelerElena Medel · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202388 okunma