Yaşamak üzerine
2024 19. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2024 20:33
Her insanın hayatı, acılar ve mutluluklarla şekillenir; fakat bir yazar, bu yaşamları yalnızca bireysel bir öykü olarak değil de evrensel bir dram olarak sunmaya kalkışırsa işte o zaman ortaya “Yaşamak” gibi unutulmaz bir eser çıkabilir. Bu kitap bizlere bir kez daha edebiyatın evrensel dilini hatırlatıyor. Kitap, Çin toplumunun modern tarihindeki çalkantılı dönemlerine dair tanıklık ederken aynı zamanda insanın hayatta kalma, sevgi, kayıp, acı, zorlukların içinde anlam arayışı gibi şeyleri de konu alıyor. Yazar, bu saydığım şeyleri yaparken kelimeleriyle insanın ruhunu derinlemesine etkileyen bir yolculuğa çıkarıyor. Okuru yalnızca bir karakterin hikayesiyle değil, tüm insanlığın ortak dramı ile yüzleştiriyor: “YAŞAMAK”. Bu yüzleşmeyi gerçekleştirirken okurun duygusal hali sürekli değişiyor; bir sayfada gülümseme, diğerinde hüzün baş gösteriyor. Yazar, hayatın acımasız gerçeklerini bir bir sıralarken, okuru da hiçbir şeyin kesin olmadığı bir dünyada ilerlemeye zorluyor. Yazarın işlediği hayatın trajik doğası, bizleri bir yandan ruhsal olarak tüketirken, bir diğer yandan hayatta kalmanın en saf anlamını bulmak için düşündürüyor. Fugui, ana karakter olarak, okura sadece bir adamın değil, tüm insanlığın hayatta kalma savaşının simgesi gibi sunuluyor. Fugui'nin hayatta kalma mücadelesi, zorluklar karşısındaki direnci, sevdiklerinin kaybıyla şekillenen içsel yolculuğu, insanın varoluşsal çelişkileriyle karşılaşan bir bireyi gözler önüne seriyor. Hayatın diyalektiği, bir yanda acı ve kayıplar, diğer yanda ise hayatta kalma ve yeniden başlama gücüyle karşımıza çıkıyor. Bu anlamda, Yaşamak sadece bir acının şarkısı değil, aynı zamanda direncin ve umudun da bir tür yankısıdır. Her bir sayfada, hayatta kalmaya çalışan insanın içindeki bir tutku, bir hırs ya da bazen sadece var olma isteği yakından gözlemlenirken kimi zaman da romanın akışı içinde, bir yaşamın geride bırakılan anıları gibi solgun imgeler yerini taze, umut dolu düşüncelere bırakıyor. Kitabın hemen hemen her sayfası, yaşamın kırılganlığına dair yazılmış bir şiir gibi okuru sarmalıyor. Bununla birlikte, Yaşamak kitabı bazen fazla karamsar bir bakış açısına sahip olabilir. Hayatın içindeki trajediyi ve zorlukları çarpıcı bir biçimde vurgulayan Yu Hua, okurun ruhunu ağırlaştırabilir. Duygusal olarak yoğunluk öyle bir noktaya gelir ki, okur sanki bir insanın taşımakta olduğu tüm acıları kendi omuzlarında hisseder. Bu yoğunluk, bazılarımıza göre edebi bir başarı olarak gözükebilir (ki ben öyle hissettim) kimilerimiz içinse okuma deneyimini zorlaştırıcı bir unsura dönüşebilir. Bir diğer eleştiri noktası ise, karakterlerin bazen tek boyutlu ve kısmen yapay bir şekilde derinlemesine işlenmiş olmalarıdır. Özellikle Yanqiao gibi karakterler, derinlemesine bir psikolojik çözümleme olmaksızın sadece acılarının bir yansıması olarak var olabiliyorlar. Bu da okurun karakterlere daha fazla bağlanmasını engelleyebiliyor. Hayatın çeşitli yönlerinin tam anlamıyla derinlemesine işlenmesi için belki de daha fazla süre ve alan verilmiş olsaydı, karakterlerin yaşadığı travmalar daha etkileyici ve içsel olarak güçlü bir biçimde yansıtılabilirdi. Mesela, başkarakter Fugui'nin içsel dünyasına dair daha fazla bilgi verilmesi, onun yaşadığı dönüşümün daha etkili bir biçimde aktarılmasını sağlayabilirdi. Bir başka eleştiri de, yazarın zaman zaman olayları bir gözlemci bakış açısıyla aktarmasıdır. Bu, okurun karakterlerin içsel dünyalarına daha fazla nüfuz edebilme isteğiyle çelişebilir. Ancak bu tür iç monologlar da(en azından bana göre) Yu Hua’nın bir ustalığıdır. Yu Hua'nın Yaşamak adlı eseri, hem bir insanın hayatta kalma mücadelesini hem de bu mücadelenin altında yatan derin insani temaları anlatan büyük bir edebi başarıdır. Karakterlerin içsel yolculukları, yaşamın anlamına dair yoğun sorgulamalarla birleşirken, okura bir yandan trajedinin evrensel doğasını hem ruhsal hem de toplumsal düzeyde hissettirir. Yaşamak, büyük acıların ve kayıpların ardından gelen bir tür direnişi, yeniden var olma arzusunu ve umudu anlatırken, bazen de okuru derin bir hüzne boğar. Yine de, Yu Hua'nın bu eserindeki anlatım gücü ve dilindeki estetik zenginlik, okura hayatın kırılganlığını, geçiciliğini ve güzelliğini keşfetme fırsatı sunar. Bu kitap, insanlık tarihiyle bütünleşen, yalnızca Çin'in değil, dünyanın her yerinden duyulabilen evrensel bir ses olarak kalacaktır.
Duygu ve Düşünce
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,3bin okunma