Hayal kırıklığı:'
Puan vermedi·416 syf.·
2024 193. kitabı
Selam herkese! Bugün Gümüş Yürek serisinin ikinci kitabından bahsedeceğim. Puanımın düşük olduğunu görenler şaşırabilir ama kitabı okurken yaşadığım hayal kırıklığını düşününce daha yüksek bir puanı hak ettiğini söyleyemem. Hikâye, Nos’un yokluğunun üzerinden geçen yılların ardından arkadaşlarının onu bulmaya karar vermesiyle başlıyor. Uzun ve zorlu bir yolculuk söz konusu ve bu kitapta olayların büyük kısmı gemi üzerinde geçiyor. İlk kitapta olduğu gibi Zaina bu maceraya dâhil olamıyor. Eira ise bulunduğu dünyanın yalnızca bir “Fey dünyası” olmadığını; farklı ırkların, yeni karakterlerin ve sırların varlığını keşfediyor. Yeni bağlar kuruluyor, yeni hikâyeler açılıyor. Dil açısından bakıldığında yazarın kendini geliştirdiğini de inkâr edemem. Bu noktaya kadar kitapla ilgili yorumum oldukça objektifti. Ancak asıl mesele, kitabın bana ne vaat edip ne verdiği kısmında başlıyor. Ben bağlara çok önem veren bir okurum. Kitabın sonunda ve teşekkür bölümünde özellikle vurgulanan “Nos, Zaina, Eira ve Marlo bağı”nı, ne yazık ki sayfalar boyunca hissedemedim. Anlatılmak istenen dostluk ve fedakârlık fikri, benim için tutarlı ve ikna edici bir şekilde işlenmemişti. Özellikle Nos’un varlığıyla yokluğu arasındaki karakter tutumları, dostluk kavramıyla örtüşmekte zorlandı. Aşk tarafında da benzer bir kopukluk yaşadım. Eira’nın duygularının netliği konusunda ikna olamadım. Okur olarak bir an bile başka ihtimallere açık kapı bırakıldıysa, burada anlatılan aşkın gücü sorgulanabilir hâle geliyor. Zaina’nın ise serinin önemli karakterlerinden biri olmasına rağmen yine geri planda kalması, benim için ayrı bir eksiklikti. Nos meselesine gelince… Serinin başrollerinden biri olmasına rağmen bu kitapta ona ayrılan alan beni tatmin etmedi. Okurken en çok bağ kurduğum karakteri neredeyse hiç okuyamamak, hikâyeyle arama ciddi bir mesafe koydu. Bazı olayların “olması gerektiği için olmuş” hissi vermesi de bu kopukluğu artırdı. Fedakârlık olarak sunulan bazı tercihler bana fedakârlıktan çok, karakterlerin kendi iç rahatlatmaları gibi geldi. Evet, başrol fikrini beki de biz okular oluşturuyoruz ve hiçbir yazar da bizim kalıplarımıza uymak zorunda değil. Ama Nos bunu hak etmedi... Onunla bağım kimsenin sorgulayamayacağı kadar büyük olduğu için objektif düşünemiyorum belki de. Tüm bunlar birleşince kitap, bende güven duygusu yerine hayal kırıklığı bıraktı. Buna rağmen seriyi tek bir kitap üzerinden tamamen silmek istemiyorum. Üçüncü kitaptan çok büyük beklentilerim yok ama yine de bir şans vermeyi düşünüyorum. İlk kitabı severek okumuş biri olarak bu noktaya geleceğimi ben de tahmin etmezdim. Ama bazen bir hikâye, vaat ettikleriyle verdikleri arasında büyük bir boşluk bırakabiliyor. Benim için Gümüş Yürek 2 tam olarak buydu. Gümüş yürek 2 kötü bir kitap değildi. Gümüş yürek 2, benim sevmediğim bir kitaptı. Keyifli günler.
Duygu ve Düşünce
Gümüş Yürek 2D. N. Archeron · Guardian Yayınları · 2024871 okunma
5,4bin Gösterim
Ben hiç yaşanan olaylarda böyle düşünmemiştim ya🫠 Şahsen bir insanın iki defa aşık olabileceğini düşünüyorum(çünkü aşkla ilgili çok realistic düşüncelere sahibim) ama Bast ve Eira sahnelerinin hiçbirinde Eira'nın Bast'a normal bir insandan daha farklı baktığını düşünmüyorum, Bast için ise farklı olabilir ve bir konuşmanın atmosferini belirleyen şey iki insanın tavırlarının toplamıdır. Ayrıca teknik olarak o kişiyi Nos'un öldürdüğü bir gerçek, asıl konu yanlışlıkla öldürülmesi. Birinci kitapta çocuğu öldürdüğü için aranmıyorlar aslında, çocuk konuşamasın diye öldürdükleri düşüncesiyle aranıyorlar ama Nos yanlışlıkla öldürmüştü. Ve adını hatırlamadığım o geminin kaptanı bu durumdan farklı olarak sadece ölüp ölmediğiyle ilgileniyordu, yanlışlıkla olup olmaması pek umurunda değildi. Zaina ilk kitapta ana karakterlerden biriydi ama ikinci kitapta değil, sıcak onu öldürüyor, böyle bir durumda gelmek için yanında buz taşıyamazdı o yüzden gelmemesi çok normal. Çook realistik bakış açılarıyla cevapladığımın farkındayım ve senin neden sevmediğini anladım. Aslında mantık hatası olduğundan falan değil sevmemenin sebebi, sanırım güvensizliklerini biraz tetikleyen bir kitap olmuş. İlk kitabın o nahif havası ikinci kitapta pek bulunmadığı için sanırım normal. Ama bence 3.kitaba yine şans vermelisin.
Ezel Baggins
M. Kartanesi yok öyle olmadı tabii, başkalarının fikirlerini öğrenmekte iyi geldi daha sakinim şu an🥹 zaten ben kaliteli bir kitaba kendi sorunları yüzünden düşük puan veren insanlara acayip sinir oluyordum onlar gibi olduğunu fark ettim hemen kaldirdim anlık sinirle verilmiş bir puan. Kendini kötü hissedecek bir şey yokk
Açıkçası ben ilk kitabını pek beğenemedim kah yazım diliyle kah Eira karakteri nedeniyle sevemedim. Bence bu kitap 3.ağız ile yazılsa çok daha iyi olurmuş. Ama şimdi devamında çok merak ediyorum seriyi de yarım bırakmak istemiyorum. 3.kitabı da merak ediyorum. Şimdi de çok iyi bir indirim varmış kutulu set bile aşırı uyguna geliyor ki bu da indirim kodu olmaksızın. %50 indirim var,bir de bu kitap normalde çok pahalı şimdi bir indirim varken alsam mı acaba uzun zamandır merak ediyorum. Önerir misin?
Ezel Baggins
Ben ilk kitabı beğenip ikinci ile anlaşamayanlardanım ama ilk kitabı sevmeyen herkes ikinci kitabı çok sevdiği için senin de bir şans vermen gerektiğini düşünüyorum. Kitabın dili 2. Kitapta kesinlikle daha iyi oluyor indirim de varken kaçırma !<3
Ben daha vasatım.. birinci kitabı da sevmedim ve iki kitabı da almış bulundum. Para verdim diye okuyacaktım ve incelemen beni dehşete düşürdü.. ilk kitabı yılan gibi sürünerek okumuştum. Bu kitabı da tembel hayvan gibi günde 5 dakika felan okurum herhalde
Ezel Baggins
Veronika o hep beni kitapla ilgili olmayan şeylere etiketlemeyin lütfen, kitapla alakalı şeyler gözümden kaçıyor diyor büyük ihtimalle öyle olmuştur ya da zaten soyliyecegi her şeyi söylediği karşılıklı fikir görüşünde bulunuldugunu ve uzatmanın manasız oldugunu düşünmüş olabilir...
Kitaba devam etmek için motivasyon arıyorum 😔😔
Ezel Baggins
O motivasyonu bende bulamazsın ben sadece daha da kötüleştirebilirim😔😔
O kadar hak veriyorum ki buna .. Şu an tam da Eira'nın teklifi kabul ettiği kısımdayim. İlk kitapta Nos ve Eira'dan tam enerji alamamıştim ama bu kitapta özellikle Eira o kadar üzerinde durdu ki şu ana kadar onu sevdiğine ikna olmuşken o böyle yaptı. Benim kalbim o kadar kırıldı ki şu an burada bırakmak istiyorum kitabi
Ezel Baggins
Hayrunnisa sonuna kadar arkandayım yürü be kızım!
Kitabı neden sevmediğini anladım, senin en sevdiğin karakterlerden biri zaina ve biri nos olunca ve bu kitapta çok fazla onları göremeyince kitabı sevmemiş olman gayet doğal. Ama aslında bunlar kurgunun devamı ve sürekliliği için geçerli sebeplere bağlayabileceğimiz olaylardı. Yaşanan hiçbir olayın senin değişiğinle "saçma salak" "akla mantığa sığmayacak" şeyler olduğunu düşünmüyorum maalesef. Sevdiğin karakterleri göremediğin için beğenmemen çok normal ama bence hislerini anlatırken daha farklı kelimelerde kullanabilirsin. Sonuçta kitaplar sevgi ve emek ile yazılır. Bir sahnenin veya bir olayın gereksiz olduğunu düşünüp bunu ifade edebilirsin. Ya da yanlış yazıldığını veya mantık hatalarını da ifade edebilirsin. Ama salakça demek.... bilemiyorum (:
E.i ۶ৎ iyi günlerr