2024 60. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2024 12:05
Bir devrim hayali... Bir distopya... Yirminci yüzyılın başlarında sosyalizm ve kapitalizmin kanlı kavgasını anlatmı Jack London . Hem de öyle bir anlatmış ki okurken o devrim hayalini ve yaşanan korkunç olayların içinde hissettim kendimi. Kandırılan toplum, emek sömürüsü, sınıf ayrımı, sermayenin karşısında ezilen işçi sınıfı... Devrimciler, Demir Ökçeye karşı. Sosyalizm ne kadar ütopikse bunun kavgasını vermek o kadar distopik. Öldürülen devrimci Ernest Everhard'ın eşi Avis Everhard'ın bıraktığı hatıradan oluşuyor kitap. Ernest ve Avis'in tanışmasıyla başlıyor. Ernest'in sosyalist görüşleri, toplum önünde yapılan haksızlıkları konuşması, olayları doğru değerlendirip geleceğe dair doğru tahminlerde bulunması çok etkileyici. Avis de bunlardan etkilenip kolu kopan bir işçinin hayatını araştıyor. Bu araştırma sonucunda kapitalist sistemin insanları nasıl öğütüp attığını görüyor ve Ernest ile beraber devrime baş koyuyorlar. Hikaye oldukça etkileyici. Anlatım oldukça akıcı. Dipnotlarda verilen detaylar ne kadar ince bir işçilikle yazıldığını gösteriyor. Bütün bunların yanında Jack London geleceği o kadar doğru yorumlamış ki... Sistem için yazdıkları ilerleyen zamanlarda bir bir ortaya çıkıyor.
Demir ÖkçeJack London · Oda Yayınları · 197919,4bin okunma