Dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan #fyodormihayloviçdostoyevski 'nin hayatını hep merak etmişimdir. Bu nedenle @matbuatyayin dan çıkan #yevgeniasolovyov un kaleme aldığı #birrusdahisininentellektüelbiyografisi kitabını okudum.
Bie biyografi olan kitap #dostoyevski nin doğumundan ölümüne kadar olan süreci kısa ama önemli anekdotlarla okuyucuya aktarmış.
1821 yılında doğan #dostoyevski şehir hayatı ve köy hayatı arasında bir çocukluk geçirmiş. Şehir hayatını çok sevmediğini köy hayatında daha mutlu olduğunu öğrendiğim yazarın babasının aşırı disiplini altında eğitim aldığını hatta iyi derece de fransızca konuştuğunu öğrendim.
Çocukluk yılları korku ve şüphe ile geçtiği için gençlik yılları da bu etki yüzünden kötü geçmiş. 16yaşında annesini kaybeden #dostoyevski babasının zoru ile Petersburg'da mühendislik okuluna gider. Paraya değer vermediği için maddi olarak sıkıntılı yıllar geçiren ve zamanla bir derneğe üye olan #dostoyevski savunduğu görüşler yüzünden 5 yıllık kürek mahkumluğuna ve sürgüne gönderilir. Cezası bitip Petersburg'a döndüğünde hiçbir şey eskisi gibi değildir ve Avrupa'ya gider.
Zor dönemler ve yazdığı kitaplarla kendini anlatmaya çalışsa da en büyük başarısı #suçveceza ile olmuş ve şöhret kazanmıştır.
Kitapta anlatılacak o kadar çok önemli konular var ki, buraya kitabı yeniden yazmam gerekir. Biyografi okumayı seven, #dostoyevski 'nin hayatını ve geride bıraktıkları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese #tavsiyemdir
Öncelikle dili ağır değildi ve çeviri oldukça iyiydi. Okurken hiç zorlanmadım. Oldukça rahat, keyifli ve bilgi dolu bir okuma oldu benim için.
Yevgeniy SolovyovDostoyevski