Bir Rus Dahinin Entelektüel Biyografisi

Temmuz 2020
Paspartu Yayınları
Sıralamalar

2026 37. kitabı
#kitabiistan_ Dostoyevski: Bir Rus Dâhinin Entelektüel Biyografisi / Yevgeni A.Solovyov Yevgeni A.Solovyov’un 1891’de kaleme aldığı Bir Rus Dahinin Entelektüel Biyografisi yalnızca Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin yaşamını sıralayan bir biyografi kitabı değil; aynı zamanda çalkantılı,karanlık,kimi zaman kibirli ama bir o kadar da parıltılarla dolu iç dünyasına dair güçlü detayların yer aldığı bir eser. Kitapta karşımıza çıkan Dostoyevski büyük bir yazar evet ama biraz sinirli fazlaca gergin ve üstelik oldukça da kırılgan. Ama Dostoyevskiyi eserlerinden tanıyanlar bilir ki o yarattığı karakterlerdeki derinliği katman katman okura hissettiren yüksek bir ruha sahip. Solovyov’un çizdiği portrede onu çoğu zaman huzursuz,karamsarlığa yatkın ve içten içe güvensizliklerle boğuşan biri olarak görüyoruz.Aşırı alınganlığı,ani öfke patlamaları ve bitmek bilmeyen kuşkuları,inanç ve hiçlik arasında kalmışlığı,romanlarında yarattığı birbirinden benzersiz karekter çözümlemelerinin kaynağı olmuş gibi. Belki de sert ve otoriter olan babasının üzerinde bıraktığı izler,sürgün,hapis ve ölümün eşiğinden dönme süreçleri kendisini ikinci bir doğuşa götürürken bizlerle buluşturduğu o çok sevilen eserleri de yaşadığı acıların çatlaklarından sızan bir içselleştirmenin kaynağı olarak ortaya çıkmıştır. Suç ve Ceza,Karamazov Kardeşler,Yeraltından Notlar,Ecinniler ve Budala kitaplarını okuduysanız ya da herhangi bir Dostoyevski kitabı,işte bu kitapta yer alanlar Dostoyevski’nin hem kişisel karakterini hem de anlatmak istediklerini daha iyi anlayıp üzerine bir nebzede olsa çözümlemeler yapmamıza yardımcı olacak bir eser. “Büyük İnsanların Yaşamları” dizisi kapsamında Lev Tolstoy,Turgenyev ve Gonçarov…gibi pek çok önemli isim üzerine de biyografiler kaleme alan Solovyov’un bu yazarlara dair
2024 175. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2024 00:00
Dünya edebiyatında önemli bir yere sahip olan #fyodormihayloviçdostoyevski 'nin hayatını hep merak etmişimdir. Bu nedenle @matbuatyayin dan çıkan #yevgeniasolovyov un kaleme aldığı #birrusdahisininentellektüelbiyografisi kitabını okudum. Bie biyografi olan kitap #dostoyevski nin doğumundan ölümüne kadar olan süreci kısa ama önemli anekdotlarla okuyucuya aktarmış. 1821 yılında doğan #dostoyevski şehir hayatı ve köy hayatı arasında bir çocukluk geçirmiş. Şehir hayatını çok sevmediğini köy hayatında daha mutlu olduğunu öğrendiğim yazarın babasının aşırı disiplini altında eğitim aldığını hatta iyi derece de fransızca konuştuğunu öğrendim. Çocukluk yılları korku ve şüphe ile geçtiği için gençlik yılları da bu etki yüzünden kötü geçmiş. 16yaşında annesini kaybeden #dostoyevski babasının zoru ile Petersburg'da mühendislik okuluna gider. Paraya değer vermediği için maddi olarak sıkıntılı yıllar geçiren ve zamanla bir derneğe üye olan #dostoyevski savunduğu görüşler yüzünden 5 yıllık kürek mahkumluğuna ve sürgüne gönderilir. Cezası bitip Petersburg'a döndüğünde hiçbir şey eskisi gibi değildir ve Avrupa'ya gider. Zor dönemler ve yazdığı kitaplarla kendini anlatmaya çalışsa da en büyük başarısı #suçveceza ile olmuş ve şöhret kazanmıştır. Kitapta anlatılacak o kadar çok önemli konular var ki, buraya kitabı yeniden yazmam gerekir. Biyografi okumayı seven, #dostoyevski 'nin hayatını ve geride bıraktıkları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese #tavsiyemdir Öncelikle dili ağır değildi ve çeviri oldukça iyiydi. Okurken hiç zorlanmadım. Oldukça rahat, keyifli ve bilgi dolu bir okuma oldu benim için. Yevgeniy Solovyov Dostoyevski
2025 1. kitabı
Fyodor Mihayloviç DOSTOYEVSKİ (1821-1881), sadece Rus edebiyatının değil, dünya edebiyatının da en önemli yazarlarından biri. Gerçekten çok güzel bir kitap okudum. Bu kitap Dostoyevski'nin biyografisi. Kitabı okuduktan sonra şunu anladım ki Dostoyevski'nin kitaplarını okumadan önce bu kitabı okumanızı öneriyorum çünkü Dostoyevski tanıdıktan sonra yazdığı cümleler daha da bir anlam buluyor. Kitap doğumundan ölümüne kadar olan hayatının bir özeti. Hayata bakış açısı kitaplarında yazdığı toplumsal eleştiri, psikolojik ve Varolluşsal sorgulamaları derinlemesine inceliyoruz. Genel olarak endişesi yaşam ve maddi, manevi sorunlarıdır. Ani ruhsal değişiklikleri ile anlık düşünceleri sürekli değişen histerik bir kişiliği olduğunu öğreniyoruz. Hayatının zor dönemlerinde sık sık çocukluk anılarına döndüğünü görüyoruz. Bu çocukluk hatıralarının onu hayata bağladığını söyleyebilirim. Gençlik yıllarında daha canlı, umutlu ve enerjik olması gerekirken daha çok Melankoli ve kuşkucu, özgüvensiz bir ruh hali hakimdir. Edebi anlamda ilk adımı olan "insancıklar" kitabı çok beğenildi ve bir başarıyı yakaladı. Bu başarı, kendini dahi gibi görmesine sebep oldu fakat bu hızlı başarının ardından kısa süre sonra çelişkili, sinirli ve öfkeli karakteri yüzünden ani bir düşüş yaşadı ve bu onu çok çabuk tüketti. Büyük bir borç batağına düştü. Bu kötü zamanların sonrasında Dostoyevski, devrimci olur ve daha sonra hapse düşer. Kitapta bu sürgün yıllarından ayrıntılar okuyoruz. Kitapları yazma süreçlerini ve nedenlerini daha iyi anlıyoruz. İlk Aşkını ve evlilik hayatını öğreniyoruz. Ve "karamazov kardeşler" kitabı sayesinde şöhreti yakaladığını ve daha sonrasında bu dönemi ölümüne kadar okuyoruz. Ben gerçekten çok etkilendim Dostoyevski bilmeyenimiz yok ama hayatını kişiliğini bilmiyordum. Kesinlikle

Yevgeniy SolovyovYazar · 1 kitap
1888'de St. Petersburg Üniversitesi Tarih ve Filoloji Fakültesi'nden mezun oldu . Kendisini bilimsel bir kariyere hazırladı, ancak Sibirya'daki bir spor salonunda öğretmenlik yapmak zorunda kaldı. Sibirya izlenimlerine dayanarak, "Düşüncede" (1893) kısa öyküler koleksiyonu yayınladı. Petersburg'a döndükten sonra edebi faaliyete başladı: yazışmalar yazdı, sanat sergilerini gözden geçirdi, yabancı çevirileri düzenledi, resimli dergiler için çizimler seçti ve üniversitede ders verdi. Scribe takma adı altında, E. A. Solovyov, Russkaya Zhizn ve Novosti'de kritik feuilletonlar yayınladı . Andreevich takma adı altında " Life " dergisi için yazdı. Düşünceli ve verimli olan Solovyov, kişisel yaşamında son derece kaotikti. Alkolizmden muzdarip olduğundan, işini genellikle son ana kadar erteledi ve burada artık hiç okumadığı kitaplardan alıntı yapmaktan, uzun zaman önce okuduğu kitaplardan alıntı yapmaktan ve hatta büyük alıntılar yapmaktan utanmadı. Soloviev'in tarihi, edebi ve eleştirel eserleri yanlışlıklar ve hatalarla doluydu. Dili ve edebi tarzı son derece dengesizdi. Bir süreliğine Moskova basınından bile kayboldu, ancak çok geçmeden makaleleri yeni Mirsky takma adı altında " Herkes İçin Dergi " de çıktı .