2024 211. kitabı
Psikanaliz ve edebiyat üzerine karmaşık ve düşündürücü gözlemlemeleriyle bildiğimiz Adam Phillips, bu kitabıyla yine ilgi çekici bir çalışmaya imza atmış. Bu kitap da diğerleri gibi psikanaliz ve edebiyat temalarını, özellikle Freud'a ve zaman zaman Winnicott'a odaklanarak inceliyor. Dikkatin ardındaki süreçleri psikanalitik bir mercekten inceleyerek hızlı ama derin bir okuma sunuyor. Yazıları çoğu zaman yorucu gibi görünen bir dikkati ve ara sıra duraksamalar, paragraflar arasında tökezlemeler gerektirse de her zaman bu çabaya değiyor. İlgi Arayışı'ndaki ana tema “dikkat”, Jung'un fikirlerinin bir dikkat teorisi olduğunu reddettiği düşünüldüğünde ilginç bir seçim.. üç bölümden oluşan üç deneme ve Stephen Greenblatt'ın çalışmalarını gözden geçiren bir sonsözden oluşan kısa bir yapıt.. dikkat, utanç, benlik ve dikkat dağınıklığı arasında aydınlatıcı bağlantılar kurarak yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş dikkatin kimliğimizi ve arzularımızı nasıl şekillendirdiğini gösteriyor.. Phillips, utancı Jane Austen, Samuel Johnson ve Sterne'ün “Tristram Shandy” eserleri üzerinden tartışıyor ve insanda bu eserleri daha derinlemesine inceleme isteği uyandırıyor.
İlgi ArayışıAdam Phillips · Ayrıntı Yayınları · 2023593 okunma