İlgi Arayışı

Attention Seeking

İlgi Arayışı
·128 syf.·
2023 7. kitabı
Adam Phillips İngiliz psikanalitik psikoterapist ve deneme yazarıdır. İlgi Arayışı, ilgi kavramına kısa ve büyüleyici bir giriş niteliğindedir.   Kitaba daha başlamadan "ilgimi" kazanan bir cümle beni oldukça etkiledi : «Sizi neyin ilgilendirdiğini ve neyin ilgilendirmediğini bilmeniz korkunç derecede büyük önem taşır. Gertrude Stein» (S. 11). Ve yine ilgi üzerine birkaç dikkat çekici alıntı:   «Bana neye ilgi duyduğunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.» (S. 13).   «Her şey, ilgimizi nasıl ve nereye gösterdiğimize dayanır.» (S. 16). Neyi ilginç bulmamız için teşvik edildiğimize, eğitildiğimize ve kendimize rağmen neyle ilgilendiğimizi bulduğumuza bağlıdır. «Resmi merakımız ve gayri resmi merakımız vardır (ve psikanaliz ikisi arasındaki ilişki hakkında bir hikayedir).» (S. 11).   «İlgi alanlarımız ne yaptığımızdır, kimi dinlediğimizdir, nereye gittiğimizdir.» (S. 14). Gerçekten de insan bir süre sonra ilgilendiği ve devamlı olarak yaptığı şeylere dönüşme potansiyeli taşıyor.   «Herhangi bir şeye veya herhangi birine duyduğumuz ilgi, aşırıya kaçma veya yeterince aşırı olmama tehdidi taşır.» (S. 14).    Adam Phillips'in birbirine bağlı üç denemesine dayanan ve "Greenblat’ın Dikkat Eksikliği" isimli bir ek bölümden oluşan kısacık bir derlemedir. Bu kitap, ilgiden takıntıya, özel arzudan kurumsal metalara kadar uzanan dikkat kavramına açık ve akılda kalıcı bir fikir sunuyor. Dikkat nedir ve neden onu arıyoruz? Kültürümüz, kontrole ihtiyacı olan bir güç olarak dikkati nasıl ahlaki hale getirmektedir?   «Bir yere adanmamış ilgi, muhtemelen başka bir yere adanmış ilgidir.» (S. 21). Hayatta sıkça tecrübe ettiğimiz belki bunu ilgi odağının değişmesi olarak da nitelendirdiğimiz oldukça anlamlı ve sarsıcı bir cümle.   Phillips, en derin dürtülerimizi ve
Psikoloji
2025 48. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2025 13:00
İlgi Arayışı, kitaplığımda uzun süredir bekleyen ama okumakta tereddüt ettiğim bir eserdi. Sayfalarını açtığım anda bu tereddüdün ne kadar yersiz olduğunu anladım; çünkü kitap bir yandan içine alan akıcı bir anlatıya sahipken, diğer yandan düşündürerek okuma deneyimini daha da derinleştiriyor. Beni en çok etkileyen yönlerinden biri, yalnızca “ilgi” kavramını değil, aynı zamanda “ilgisizlik” temasını da cesurca ele alması oldu. Yazar, modern çağ insanının ilgi görme, görülme ve ilgiye duyduğu ihtiyacı felsefi ve psikolojik bir açıdan irdeliyor. Dikkatimizin nasıl işlediğini anlatırken, bunun sadece bilinçli tercihlerimizle değil, gözden kaçırdıklarımızla da şekillendiğini göstermesi özellikle düşündürücüydü. Bu bana gündelik hayatımda neye dikkat ettiğimi, neyi görmezden geldiğimi ve bunun aslında beni nasıl yönlendirdiğini yeniden düşündürdü. Yazarın kısa ama yoğun metinlerle, yaratıcı bir şekilde bu kadar çok şey aktarabilmesi de ayrıca etkileyici. Kimi cümleler, altını çizip üzerinde uzun uzun düşünmek istediğim türden. Bana kalırsa İlgi Arayışı, sadece “ilgi görmek” meselesini değil, çağımızın görünür olma arzusunu, görünmez kalmanın yükünü ve dikkatin bizi nasıl şekillendirdiğini sorgulatmasıyla da çok değerli bir eser.
Bilinçaltı, Dikkat ve İlgi
2025 9. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 16:16
İlk incelememi bu kitapla yazmaya başlıyorum :) Bu eser, dikkâtimizin nasıl işlediğini ve bizi nasıl yönlendirdiğini derinlemesine inceliyor. Kitabın en çarpıcı yanlarından biri, dikkatin sadece bilinçli tercihlerle değil, fark etmeden gözden kaçırdıklarımızla da şekillendiğini göstermesi. Zihin bir yandan belirli uyaranları kasıtlı olarak seçerken, öte yandan pek çok şeyi arka plana atıyor. Ancak dışarıda bıraktığımız unsurlar kaybolmuyor; rüyalarımızda, duygularımızda ve hatta günlük kararlarımızda yeniden karşımıza çıkıyor. Kısacası, metin bilinçaltının işleyişine dair güçlü ipuçları sunuyor. Kitaptaki beni en çok etkileyen düşünce şuydu: Gündüz bilinçli olarak neyi seçtiysek, gece rüyamızda onun tam tersini görebiliriz. Bu çelişki rastlantı değil; zihnin derin süreçlerine işaret eden bir bulgu olarak değerlendiriliyor. Görmezden geldiğimiz unsurların bizi yönlendirme gücünün sandığımızdan çok daha fazla olduğundan da ayrıntılı biçimde bahsediliyor. Küçük hacmine rağmen, “dikkat”, “bilinç” ve “arzu” kavramları üzerine uzun süre düşündüren bir metin. Okurken olduğu kadar okuduktan sonra da insanı kendini, rüyalarını ve düşünme biçimini yeniden sorgulamaya sevk ediyor. Zihni meşgul eden pek çok katman barındırdığı için kolay okunabilen bir metin olmadığını söylemek gerek; ama bu zorluk, kitabın asıl gücünü de oluşturuyor.
İlgi ArayışıAdam Phillips · Ayrıntı Yayınları · 2023592 okunma
Derinliklerimizde ne varsa onu oraya biz kendimiz koymuşuzdur.
Puan vermedi·128 syf.·
2025 48. kitabı
İlgi Arayışı ~ 7/10 Selam herkese:) İlgimizi yanlış yerlere yöneltmek, hem enerjimizi hem de gelişimimizi tüketebilir. Çoğu insan aslında “neye” ilgi istediğini bilmiyor. İlgi ihtiyacının içeriği belirsiz olunca, verilen ilgi tatmin etmiyor. İlgi arayışını anlamlandırmak, önce kendimizi anlamayı gerektiriyor. “Hiçbir şey ilgimizi çekmediğinde… yaşama duyduğumuz ilgi kaybolduğunda ne olurdu?” İlgi, yaşam enerjisinin yakıtı gibi. İlgi kaybı ise depresyon, anlam boşluğu ya da “kendini silik hissetme” olarak ortaya çıkabilir. İlgi, sadece zihinsel değil bedensel bir canlılık hali de sağlar. “Ne yaptığımız” bizim için gerçekte neyin önemli olduğunu gösterir, sözlerimizden daha çok. İlgi bir tür “ayna”; ona baktığımızda kendimizi görürüz. Hayatımızın mercek altına alınması gereken en net alanı, zamanımızı ve zihnimizi en çok neye verdiğimizdir. İlgi, sadece tek yönlü bir “dikkatini verme” değil; içsel istekler, sosyal zorunluluklar ve dışsal dikkat dağınıklığı arasında gidip gelen bir alan. İlgi görmek istemek aslında “seviliyor muyum?” sorusunun sürekli yeniden yoklanması. İlgi talebi, sevgi kapasitesini ölçen bir barometre gibi. Bazen ilgi arayışı sevgi testinden çok “varlık testine” de dönüşebiliyor: “Burada mıyım, görülüyor muyum?” İnsan, kendi karmaşıklığından korkuyor. Çünkü karmaşıklık belirsizlik getirir, belirsizlik de kontrol kaybı hissi. Biz çoğu zaman merakımızı kendi kendimize sansürlüyoruz. Bu yüzden hayatımızın nasıl olabileceğini, tüm potansiyelimizi deneyimleyemeden yaşıyoruz. İnsan, karmaşıklığı tamamen reddetmese bile onu “yönetilebilir” seviyeye indirerek yaşar — bu da bazen hayatta kalma stratejisi, bazen gelişim engeli. İlgi asla boşta durmaz; yüzeyde görünmese de başka bir yere kanalize olur. Bir şeyi istemediğimizi düşündüğümüzde bile, aslında o
Puan vermedi·128 syf.·
2023 522. kitabı
İngiliz Psikoterapist ve Deneme Yazarı. Adam Phillips Yazarla ikinci buluşmamız, dupduru bır dil acık anlatımla okuyucu kendıne çeken üç denemeden olusan kıtabı okudum.. Vaktım uyarsa Külliyatını tamamlamak istedim, hazır kitaplıkta varken diye düşündüm. Gelelim kitaba kıtap bize ne diyor, İlgi ve ilgi duyduğumuz duyduğumuz çok şeyın hatırlatması, kendini, keşfetmeye yönelik bir adım dıye düşünüyorum.. Bana neye ilgi duyduğunu söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim."... İlgi Arayışı Devam ediyor kitaptan altını çizdiğim Alıntı Her şey, ilgimizi nasıl ve nereye gösterdiğimize dayanır İlgi Arayışı ." çekici bulduğumuz şeylerin, dikkat çekme arayışımızın kimliğimizi ve yaşamlarımızı nasıl şekillendirdiğini anlatıyor. İlginin, utanç duygusuyla, benlikle ve dikkat dağınıklığıyla arasındaki bağlantılara ışık tutuyor. Yönlendirdiğimiz veya yönlendirmediğimiz ilgimizin kim olduğumuza veya kim olmadığımıza dair neler söylediğini gözler önüne seriyor.... Sizde ilgılerizin bıze ne kattığını okumk isterseniz burdan başlayın derim... #iyiokumalarınız#olsun
Kişisel Gelişim Psikoloji
2025 26. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2025 11:09
yazarın makaleleri ve konuşmalarının ana omurgasını oluşturduğu kitap benim için istediğim düzeyde verimli olmadı. ben de tam anlatılanı anlamamış olabilirim ama tam bir bütünlüğü olmayan 'ilgi' konularını didikleyip durdu. kısa bir metin bazı yaratıcı paragrafları var. okunabilir.
2024 29. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2024 18:49
İlgi duymanın kişinin psikolojisinde ne gibi bir önemi olduğuna dair yazılmış bir eser olduğunu söyleyebilirim. Lakin kafamdaki soru işareti olan , neden belirli şeylere ilgi duymayız veyahut duyarıza herhangi bir cevap alamadım. Bunun yanısıra gerçekten de kişinin hayatında ilgi, utanç gibi kavramlar karakter oluşumu ve genel bakış açısı olarak çok önemli bir yer tutuyor muhakkak. Hayatı ilgi duyduğumuz alanlar ve bakış açılarıyla yaşıyoruz. Utanç da kişiliğimizin aynası diyebiliriz.
Psikoloji
2024 55. kitabı
İlgi hayatta nasıl yaşadığımızla ilgili ve büyük ihtimalle acıdan, hüzünden daha çok gerçekliği olan bir kavram. Utanç ve İlgi bölümünde hem iç benlik olarak hem toplum beklentisi olarak ilginin ne olduğuna dair bir şablon oluyor ve ilgi duymadıklarımızında bi tür ilgi anlayışımızı ortaya koyduğunu farkederiz. İlgiye dair merakınız varsa tavsiye ederim.
Yırttım
Kitabı gerçekten yırttım arkadaşlar. 96. sayfada kitabı bitirmeye çok az kalmışken ellerim birden kitabı parçaladı çünkü biri "ne anlatıyor" diye sorsa verebilecek iyi bir cevabım olmadığını fark ettim. Haliyle böyle bir kitap için daha fazla mesai harcamamaya karar verdim ve evet, kitabı yırttım.
2024 68. kitabı
Okunma: 15 Kasım 2024 22:04
Adam Phillips’in kitap isimleri oldukça dikkat çekici. İçeriğini hafife almamak gerek. İlgi arayışı narsistlik, bcncillik ya da ego olayı değil burada. Her konuyu derinlemesine inceliyor. Özellikle kişinin psikolojik ve varoluşsal kaygılarına değiniyor. Dikkat çekme ihtiyacı, insanlarda anlam arayışıyla birlikte kendini ifade etme çabasını gösterir. Psikanaliz açıdan irdelediği bu konuda insanı yargılamıyor. Aksine bu arzunun aslında beklentilerimizin, ihtiyaçlarımızın dışavurumu olduğunu savunuyor. Evet görülmek, fark edilmek, değer görmek, anlaşılmak istiyoruz; ama bu isteklerin altındaki ilgi arayışı da bizim diğer insanlarla ve dünyayla ilişkimizle direkt bağlantılı olduğunu savunuyor. Ve olmazsa olmaz psikanalistlerden Freud bolca geçiyor. Bir de Sterne’ye rastladım. Bazı sorular üzerinde de durmuş yazar; “Neden insanlar başkalarının dikkatini çekmek ister? İlgi arayışı, çocukluktan itibaren nasıl şekillenir? Kendimizi bizi ilgilendiren şeyin içinde nasıl buluruz? Modern dünyada (özellikle sosyal medya çağında) bu ihtiyaç nasıl dönüşmüştür? Ve neye ne kadar ilgi göstermemiz gerektiği?” İstesek de istemesek de.
Duygu ve Düşünce

Adam PhillipsYazar · 12 kitap
Londra'daki Wolverton Gardens Çocuk ve Aile Danışma Merkezi'nde (eski Charing Cross Hastanesi) Çocuk Psikoterapisi Bölüm Başkanı olarak çalışmıştır. Psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılıkla da ilgilenen Phillips'in yapıtları arasında Winnicott(1988), On Kissing, Tickling and Being Bored (1993, Öpüşme, Gıdıklanma ve Sıkılma üzerine, Ayrıntı, 1996), On Flirtation (1994, Flört üzerine, Ayrıntı, 1997), Terrors and Experts (1995, Dehşetler ve Uzmanlar, Metis, 1998), Monogamy (1996, Tekeşlilik, Metis, 1997), The Beast in the Nursery (1998, Kreşteki Yabani, Ayrıntı, 2000), Darwin's Worms: On Life Stories and Death Stories (1999), Promises, Promises (Hep Vaat Hep Vaat, Metis, 2007), Going Sane (2005) ve Side Effects (2006) adlı kitapları sayabiliriz.