2024 30. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 21:03
Bir çocuk kitabı olarak görünse de aslında her yaştan insanın okuması gereken, çok kaliteli bir eser. Oldukça basit ve bilinen bir hikayenin; avcı ile avın karsilikli konuşması üzerinden yazılmış bu eserin derdi sadece çocuklara hayvan sevgisini anlatmak, hayvanların yaşama hakkı üzerine öğüt vermek, ders almalarını sağlamak değil. Yazarın çok daha derin, çok daha ulvi, çok daha zor bir görevi yerine getirmeye çalıştığını anlayabiliyoruz. Bunu okuruna hayal ettirdiği detaylı doğa gözlemlerinden, insan hallerinden, tefekkür bilgilerinden anlamaktayız. Kitabın üslubu bence çok eğlenceli ve içten. Biraz meddahlar gibi ya da eski zaman hikaye anlaticilari gibi konuşma dilinde kaleme alınmış ki bu da ilgiyi canlı tutmanın güzel bir yolu. Yazarın Türkçesine hayran olmamak elde değil. Bir çocuk kitabında bu kadar yöresel kelimeyi ve basit anlatımı nasıl da birleştirmiş... Yine verilecek tefekkür ve güzel ahlak dersi ile bu dersi vermek için vasıta olarak kullandığı serçeyi, avcıyı ve doğayı tanıtma şekli de muazzam. Belki bir miktar giriş kısmının uzunluğundan, yazarın doğa ile ilgili sayfaları uzattigindan bahsedilebilir. Oysa kitabı okuyacak ortaokul öğrencilerinin artık olaylardan maceralardan çok gözlemlere betimlemelerle, düşüncelere ait kitaplara ağırlık vermesi gerekiyor. Günümüz çocukları bu kitabı sever mi, bu kitapda ağır ilerleyen olay akışından etkilenir mi, daha başından "güzel başlayan ve güzel bitecek olan bu hikaye" diyerek okurun merakını bir miktar alan yazara karşı bir tepki oluşturur mu? Bilemem. Ancak "çocuklar bunu okumaz !" Diyerek çocuklarımızı animelere, Hary Potter'lara teslim ettiğimiz sürece bazı değerleri hiç öğrenmeden, bazı duyguları hiç yaşamadan, bazı konuları hiç düşünmeden büyüyecekler. Kitabı çok severek okudum. Çocuklarımın okuması için de sabırsızlanıyorum. Herkese tavsiye ederim.
SerçekuşCahit Zarifoğlu · Ketebe Çocuk Yayınları · 20232,412 okunma