·120 syf.··Beğendi
···Okunma: 23 Aralık 2024 23:10 Beckmann, savaşın iç yüzünün en büyük örneği ve sembolü. Sibirya'da 3 yıl boyunca savaşır ve döndüğünde aslında savaşın ne olduğunu o zaman anlar.
Becmann döndüğünde hayatı tamamen değişmiştir. Savaşa gitmeden önce elinde olan her şey kayıp gitmiştir ellerinden. Biçare her kapıya gider, yaşama sebebi arar. Tek bir gaye, tek bir sebep onun için yeterli olacakken her kapı yüzüne kapanır. Kapıların dışında, sancılar çekerek var olmaya çalışır. Her adımıyla hayata dair umutları tek tek parçalanır.
Kapıların dışında kalan Beckmann'i okurken, sadece savaşın iç yüzünü görmeyiz. Toplumsal yozlaşma ve çöküşe bir başkaldırıyı, isyanı okuruz. İnsan hayatının maddeler kadar değerli olmayışının verdiği hüsranı iliklerimize kadar hissederiz. Beckmann, aslında kötümser ve umutsuz değildir tamamen. Sosyal yapı Beckmann'i sırtından sinsice bu noktaya iter.