2024 45. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 16:58
Toprak Ana Cengiz Aytmatov okumuş olduğum ilk kitabı son olmayacak çok etkilendiğim harika bir eser . İkinci dünya savaşı esnasında Kırgızistan'da geçen Tolgonay ana ve Aliman biri eşini ve üç çocuğunu gelini Aliman'ın ise kocasını savaşa kurban edişini ve savaş sırasında yaşadıkları büyük zorlukları kıtlığı anlatan bir eser . Kitabın ilk sayfaları mutlu bir aile tablosu ile başliyor ama sonu öyle bitmiyor maalesef . Ey dağların denizlerin öbür tarafındaki insanlar, siz ki mavi göğün altında yaşıyorsunuz, savaş neyinize gerek ? Ben toprağım bana bakın! Ben Her biriniz için aynıyım ve siz de benim gözümde eşitsiniz. Benim için önemli olan sizin sözleriniz değildir. Ben sizin dostluğunuza muhtacım.Çalışmanıza, beni işlemenize! Saban izine bir çekirdek, bir tohum tanesi atın. Size yüz katını vereyim, küçük bir fidan dikin kocaman bir çınar vereyim! Evler kurun, temel olayım ! Üreyin, çoğalın, hepinize güzel bir barınak olayım! derinim, yükseğim , büyüğüm ucum bacağım da yok... Hepinize yeterim ben... Diyor ; Toprak Ana yazar böyle anlatıyor toprağın insan üzerinde ki kavramını anlatmak için. Ben güzel bir eser okuyunca yazarına bir çay demlemek uzun uzun sohbet etmek isterim diyorum .Etkisinden çıkamadığım çok beğendiğim kitapları anlatirken şöyle diyorum . Sanki film izler gibi dondurup , işlerinizi halledip tekrar kaldığınız yerden başlarsınız ya aklınız oradadır kitap size aynen bu duyguları yüklüyor okurken . Şimdiden keyifli okumalar dilerim .
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202277,8bin okunma