Hayatı Sadece Senin Gözlük Çerçevenden Görebilirim
2024 19. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 19:14
Bu kitabı okurken ilk başta ön yargı oluşturmamaya çalıştım ve Babagoo isminde ebeveyn rolü üstlenen karakteri elimden geldiğince olumlu görmeye gayret ettim. Ancak ne kadar çabalasam da Babagoo, kitabın her ilerleyen sayfasında kendini sevdirmemeyi başardı. Yine de hiç beklemezdim ki Babagoo'ya üzüleceğim bir noktaya geleceğim. Aslında Babagoo'ya en çok Landfill'in kitabın sonunda iki yoldan şehir yolunu seçmesinde üzüldüm. Kitap aslında bizi anlatıyor; ailenin, toplumun ya da bir ülkenin bizi hegemonya altında, despot bir şekilde yönlendirenlerini ele alıyor. Yani, ilk bakışta küçük bir çocuk kitabı olarak görebileceğimiz bu eser, anlayabilene büyük anlamlar içeriyor. Kitap oldukça akıcı. Ancak olumsuz olaylar belli bir yere kadar okuyucuyu sıkabiliyor. Sonrasında dış dünyanın dokunuşuyla bizim meraklı canavar Landfill'in kaynayan kanı, hikayeyi oldukça keyifli hale getiriyor. Belki kitap, beklentinizin biraz altında kalabilir. Ancak yazar bu eserde harikalar yaratabilecekken bir düşünce uğruna, elinin tersiyle "kült bir eser" olma fırsatını reddetmiş gibi görünüyor. Çünkü kitap, beni hayallerden hayallere, yeni hikayelere sürükledi. "Bence şöyle olmalıydı, böyle olmalıydı" diye düşünmeme sebep oldu. Yine de bu olumsuzluğun aşırı derecede abartılacak bir durum olmadığını söylemeliyim. Hayvanların hikayede işlenişi ve adlarında yatan anlamlar gerçekten çok güzel. Okuyuculara, kitabı okuduktan sonra bu isimlerin anlamlarını araştırmalarını öneririm. Kitap hakkındaki genel düşüncelerim bu kadar. Bence çocuk kitabı olarak gayet başarılı bir eser. Ancak yetişkinler için de abartılacak bir seviyede olmadığını, okuması gayet keyifli, ortalama güzellikte bir eser olduğunu belirtmek isterim. Sebep olarak da olumsuzlukların okuyucuyu sıkması ve Babagoo'nun öcü gibi gözükmesi ile sürekli çocuğa kızmasının gereksiz şekilde fazla olması gösterilebilir. Aslında bu durum, çocuklara okunmaması gereken bir tablo yaratıyor. Ona rağmen iyimser yorum yapmaya çalıştım ama burada bazı yorumlarımı değiştiriyorum o kadar iyimser olunamayacak kadar katı bir eser olduğunu düşünüyorum.
ÇöpçülerDarren Simpson · Genç Timaş Yayınları · 2020674 okunma