2024 48. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 23:15
Bu kitapla birlikte Bronte kardeşlerin en küçüğüyle de tanışmış oldum. Kitap bende çok güzel duygular uyandırdı ve okurken hiç sıkılmadım. Hatta sonlara doğru o kadar tatlıydı ki hiç bitmese ve o harika manzara ve duygusal anlar devam etse diye düşündüm. Kitapta mürebbiyelik yapan genç bir kızın yaşadıkları anlatılıyor. İki farklı ailenin yanında geçen yıllarda ilk ailenin yanındayken çocuk eğitiminin zorluğu, ailelerin tutumunun çocukların eğitiminde ne kadar önemli olduğunu okuyoruz daha çok. Kahramanımız Agnes; sessiz, sakin, dindar bir kişi. Yaşadığı zorluklar karşısında pes etmeyip bu zorluklardan ders aldığını ve bunların onu daha başarılı kılacağını söylüyor. İkinci ailenin yanında çalışmaya başladığında ise toplumun sosyolojik yapısı odak noktası oluyor. Zengin bir ailenin çocukları, onların aşka ve evliliğe bakış acısının yanında diğer sınıflardan insanlara karşı tavırları da irdeleniyor. Hatta sadece maddiyat ön planda tutularak yapılan bir evliliğin sonuçlarını da son derece gerçekçi bir biçimde resmediyor bize yazar. Ayrıca din adamlarının davranışlarının insanlar üzerindeki etkisine de değiniliyor. Kitap duyguları da çok güzel aktarıyor. Altını çizdiğim o kadar çok yer oldu ki. Özellikle aşkla, umutla ilgili konularda. Sevilen kişinin küçücük bir davranışının seven kişinin aklında ve kalbinde ne çok fırtınaya yol açtığını, umudu ve umutsuzluğu, heyecanı, düş kırıklığını... Sakin,akıcı, sizi mutlu edecek bir şeyler okumak istiyorsanız bu kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Keşke bu kitap daha çok bilinse ve okunsa. Agnes Grey'le yollarımız ayrılıyor ama kendisinin aklımda çok güzel bir yeri olacak hep. Keyifli okumalar.
Agnes GreyAnne Brontë · Can Yayınları · 2024145 okunma