Gamax

@Gamax
2024 191. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2024 22:36
"Çocukların kitaplara ihtiyacı" diye isimlendirmiş yazarlar kitabı ve okuma alışkanlığı edinme sorunu üzerinde durmuşlar. Yazarlara göre Amerika'da okullarda okutulan kitaplar çocukların okuma alışkanlığı kazanmasında hiç de uygun degil. Ne dil zenginliği bakımından, ne de içerik bakımından çocukların zekasına hitap etmiyor, aksine zekalarına hakaret ediyorlar. İyi örnek olarak Avusturya'da okutulan kitaplar örnek gösterilmiş. Onlar hem komünist ülkelerde olduğu gibi ideolojik telkin ve öğretilerden uzak, hem de içerik ve kelime yekunu bakımından tatmin edici derecede. Yazarların üzerinde durduğu başka önemli bir mevzu ise çocukların okuma esnasında yaptığı okuma hataları, bunların bilinçaltı sebepleri ve öğretmen ve eğitmenlerin bu konudaki yanlış tutum ve davranışları. İlginç bir konuydu gerçi, ama kendi teorilerinin altını çizme adına yer yer fazla uzatılmış ve tekrarlara düşme sebebiyle zaman zaman sıkıcıydı. Okumayan toplumların, ki hangi toplum yeterince okura sahip ki, okuyan nesiller ortaya çıkarmak adına mutlaka önemsemesi ve üzerine düşmesi gereken bir mevzu. Umarım bu konuda daha güzel eserler vardır veya yazılır.
Kinder brauchen BücherBruno Bettelheim · Dtv Verlag · 19852 okunma