2024 26. kitabı
Bizim zamanımızda… Böyle miydi canım her şey!!?? Storytel’de Ayfer Tunç ve Deniz Yüce Başarır ikilisini görünce hemen dinlemeye başladım. Kurgu dışı bir anlatı olduğunu anlayınca şaşırdım ancak dinlemeye de devam ettim. İnanılmaz bir kitap! Yazar, 1970’li yılları tek tek, kare kare bize anlatmış. Ben 1980’lerde çocukluğunu yaşamış biri olsam da her anlattığını birebir yaşadım, gözlemledim ve tecrübeledim. O zamanları bilenler “Ne güzel günlerdi be!”, bilmeyenler ise “Vay bee! Ne ilginçmiş!” diyerek okuyacak. Kitapta her şey var derken gerçekten abartmıyorum. Sokakta oynanan oyunlardan okul müfredatına, düğün, cenaze, gelenek - görenekten, komşuluk - akrabalık ilişkilerine her detay düşünülüp açıklanmış. Ama öyle ders verir gibi değil, ansiklopedik bilgi tadında, fotoğrafını çeker gibi. Bayıldım bayıldım bayıldım! Ayfer Tunç’u ayakta alkışlamak istiyorum. Yer yer kahkaha attım, yer yer de hüzünlendim. Sadece iki tane bilmediğim şey ile karşılaştım: Biri hamileliğin kurbağa testi ile tespiti, bir diğeri de buzdolaplarının ilk ismi. Deniz Yüce Başarır, bu nasıl bir okumadır! Telefon operatörünün gece yarısı hat bağlamak için aradığında, o yayvan konuşmasıyla “Hattınız hazır. İstiyor musunuz?” kısmında; bir de aşı yapmak için sınıfa gelenler ile çocukların sonrasında birbirine söylediklerinde gülme krizine girdim. Muhteşem kitap ve muhteşem bir okuma. Sakın kaçırmayın! instagram.com/cityreadersmag
Bir Maniniz Yoksa Annemler Size GelecekAyfer Tunç · Can Yayınları · 20242,489 okunma