Sokrates’in Savunması kitabı idealleri ve düşünceleri yolunda yaşam sürmüş Sokrates’in hazin sonunu anlatır. Bu son, idam cezasıdır.
Sokrates birkaç kişi tarafından dinsizlik ve gençleri yoldan çıkarma gibi suçlarla itham edilir. Mahkeme karşısına çıkarılan Sokrates insanlarca yanlış anlaşılan niyetlerini, doğrularını anlatmak için çabalar. Bilmediği halde bildiğini savunan yalancı bilgelerin dediklerine inanmak yerine sorgulamayı tercih ettiğini vurgular ve Atinalılara da böyle yapmalarını öğütler. Bilgisizliğini kabul etme erdemine sahip insanların bunu kabul etmeyen insanlardan daha bilge olduğunu savunur. Amacının insanlara yardım etmek olduğunu, yaşamını bunun üzerine kurduğunu söyler. Düşünülenin aksine dinsiz olmadığını ve gençleri yoldan çıkarmadığını pek çok kez vurgular. Ne acıdır ki Sokrates savunmasını yaptıktan sonra yüksek bir oyla idama mahkum edilir. Acı sonuna rağmen kendinden ödün vermez ve idam edilene kadar halkına öğretiler vermeye devam eder. “Diğer insanlara az da olsa yardım etmek isteyen biri yaşayıp yaşamayacağının hesabını yapmamalı; sadece yaptıklarının adil olup olmadığına ve iyi insanlara yaraşıp yaraşmadığına bakmalıdır” diyen Sokrates bu yolda canını verir.