2024 120. kitabı
Dokunanlara arifeyi yaşatıp bayramı göstermeyen bir tavşanlı lamba... Klozetin içinden çıkan ve bedenleşmeye çalışan bir kafa... Bir üstbilinç durumu yaşayan akıllı robotlar... Regli durmayan kadın... Tilkinin şok intikamı... Ve daha neler neler! Güney Koreli yazar Bora Chung'un kaleme aldığı "Lanetli Tavşan" size fazla miktarda gerilim, korku, intikam ve kan vadediyor. Fantastik tarzda nitelenen bu öyküler, masalımsı bir üslupta yazılmış. Kitapta öykülerde yer alan ana kahramanların en büyük özelliği, büyük bir yalnızlık içinde olmaları ve anlaşılmadıklarını düşünmeleri. Aynı zamanda bu kişilerin mutluluktan uzak olmaları, hayal kırıklığına uğramaları, umutsuzluğa kapılmaları, öfkelenmeleri, arzulamaları, hayatta kalmak adına mücadele etmeleri, ihanet eden veya ihanete uğrayan tarafta yer almaları öykülerin ortak paydaşları olarak dikkat çekmektedir. Bora Chung, en temelinde bu öykü kitabı ile kapitalizmin ve ataerkilliğin ülke toplumlarını getirdiği hali okura göstermek istiyor. Yani "Lanetli Tavşan" bu fikirle doğuyor. Öykülerde yaratıcılık ve sürükleyicilik dikkat çekiyor. Fantastik ve gotik öğeler bir anda karşınıza çıkıyor ve sizi şaşırtıyor. "İntikam" olgusunun yoğun olduğunu görüyorsunuz, yazarımız da verdiği röportajlarda hep intikam hikayelerini çok sevdiğini ve haksızlığa uğrayan insanların öyküleri için özel olarak dikkat çektiğini vurguluyor. Eserde, sürükleyici on adet öykü bulunuyor. İlk öykü olan "Lanetli Tavşan"da, nesillerdir müşterilere lanetli eşyalar üreten köklü bir aile konu ediliyor. Bir tavşanlı lamba lanetlenerek zamanında kötülükler yapmış bir yöneticinin ailesine musallat oluyor. "Kafa"da bir kadının klozete yaptığı dışkı ve yine oraya attığı kişisel kalıntılarından oluşan ve vücudunu tamamlamaya çalışan bir tuvalet çocuk anlatılıyor. Kadının hayatına musallat olan bu klozet kafa, yıllarca zulüm gördükten sonra bir gün devran dönüyor. "Soğuk Parmaklar"da, kaza geçiren ve bir bataklıkta arabası batmak üzere olan bir öğretmen kadının yaşadıkları aktarılıyor. "Bedenleşme"de, regli yirmi gün geçmeyen ve sonraki aylar da bitmeyen bir kadının tedaviyi kafasına göre uygulaması ve sonrasında başına gelen tirajikomik durum anlatılıyor. "Elveda Sevgilim"de, 'yapay arkadaş' adı altında insansı robotlar geliştiren ve bunları test eden bir adamın hayatını okuyoruz. Son test ettiği gelişmiş yapay zekalı ürünü, adama zor anlar yaşatıyor. "Kapan"da, bir adamın para kazanmak uğruna bir tilkiye yaşattıkları ifade edilir. Zaman geçip adamın çocukları olduğunda, eden ettiğini bulacaktır tüyler ürpertici bir şekilde..."Yara İzleri"nde, yıllar öncesinde tüm köy tarafından bir canavara adak olarak adanan bir çocuğun yaşadıklarını ve çektiği acıları gözler önüne seriyor. "Evim Güzel Evim"de, yaşamak ve maddi açıdan geçinebilmek adına ailesiyle birlikte bir apartman satın alan kadının yaşadıkları anlatılıyor. "Rüzgarın ve Kumların Hükümdarı"nda, açgözlülüğün kurbanı olan bir prensin ve sarayın yıkılışını okuyoruz. "Vuslat"ta, meydanda görülen bir yaşlı adam üzerinden, iki yetişkin bir bağ kurarken geçmişlerini sorguluyorlar.
Lanetli TavşanBora Chung · İthaki Yayınları · 20233,570 okunma