2024 18. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 00:43
Canavar erkeklerin sanatıyla ne yapacağız? Eser, sanatçısından ayrı tutulabilir mi? Bu iki soru kitabın ana hatlarını oluşturuyor. Claire Dederer filmleri çok başarılı bulunan Roman Polanski'den başlayıp, "dâhi" saydığımız Pablo Picasso ve Ernest Hemingway ile ilerleyip, 'çocuklarını terk eden anneler' olan Doris Lessing ve Joni Mitchell'i de ele alıp, antisemit problemine değinmeyi de unutmadan birçok sevdiğimiz ünlü sanatçıdan bahsediyor. Kitap, yazarın 'canavar' sanatçılar hakkında yazdığı denemelerin birleştirilmiş hâli. 21. yüzyıl insanı olarak bence 'bilinçli tüketici' olmanın önemini hepimiz biliyoruz, ancak konu sanata gelince ne kadar bilinçliyiz? Kaçımız Pablo Picasso'nun sevgilisinin yüzünde s¡gara yaktığını biliyor? Veya kaçımız Roman Polanski'nin 13 yaşında bir kıza yaşattırdıklarının farkında? Konu sanatçılar, özellikle de erkek sanatçılar olduğunda bu 'dâhi'lerin yaptığı bütün hatalara bir nevi kör ve sağar oluyoruz. Bu kitap da bize bir nebze gözümüzü açmamız için rehber olması için yazılmış. Yazarın bazı düşünceleri pek hoşuma gitmese de, genel olarak bilgilenmem açısından güzel bir kitaptı. Ancak yazar başta bahsettiğim sorulara biraz duygusal yaklaşıyor, objektif olduğu söylenemez. Bu konuların tarihine daha da inme şansı varken o konuyu duygulara bağlayarak kendi bakış açısını anlatıyor. Bu benim için sıkıntı değildi, ancak olayların tarihini tamamen anlatmasını da bekliyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Kısacası google açmayı gerektirecek bir kitap! Yine de genel olarak kitap çok güzeldi, aynısının Türk Edebiyatı için olanı da var mıdır acaba??
CanavarClaire Dederer · Medusa Yayınları · 2024188 okunma