2025 3. kitabı
Paulo Coelho’nun Veronika Ölmek İstiyor kitabı, ilk başta karamsar bir hikâye anlatacakmış gibi görünse de aslında yaşamı ve onun derin anlamını sorgulatan bir eser. Veronika, hayatında her şey yolunda gibi görünmesine rağmen kendini boşlukta hisseden, bu yüzden de intihar etmeye karar veren genç bir kadın. Ama planı başarısız oluyor ve gözlerini bir akıl hastanesinde açıyor. İşte tam da burada hikâye başlıyor. Kitap, aslında "ölüm" ile değil, "yaşam" ile ilgili. Veronika’nın hikâyesi, yalnızca onun değil, hepimizin hikâyesi. Hepimiz bir şekilde rutine sıkışıyor, yaşamın tadını unutuyor ve hayata karşı ilgimizi kaybediyoruz. Veronika’nın hastanede geçirdiği süre, ona ve okuyucuya hayatı farklı bir gözle görme fırsatı sunuyor. Bu süreçte, onunla aynı hastanede olan diğer karakterlerin hikâyeleri de devreye giriyor ve hayatın ne kadar çeşitli, karmaşık ama bir o kadar da anlamlı olduğunu hatırlatıyor. Paulo Coelho’nun dili, derin anlamlar taşıyan ama basit bir şekilde anlatılan cümlelerle dolu. Kitabı okurken, altını çizmek isteyeceğiniz pek çok satırla karşılaşıyorsunuz. Yazar, hayatın sıradan gibi görünen anlarını büyülü bir hale getiriyor. En çok da hayatta neyin önemli olduğunu hatırlatıyor: özgürlük, cesaret ve küçük şeylerden mutluluk duyabilmek. Veronika’nın hikâyesi, her ne kadar dramatik bir başlangıca sahip olsa da aslında yaşamın güzelliğini vurguluyor. Ölümle burun buruna geldikten sonra hayatı daha dolu dolu yaşamanın mümkün olduğunu gösteriyor. Kitap, okuyucuyu kendi hayatını sorgulamaya davet ediyor. "Ben gerçekten yaşıyor muyum, yoksa sadece var mıyım?" diye düşünmenize neden oluyor. Veronika Ölmek İstiyor sadece bir roman değil; aynı zamanda bir kendini bulma rehberi. Paulo Coelho, bu kitapla bize hayatta her anın kıymetini bilmemiz gerektiğini, yaşamın tadını çıkarmanın cesaret istediğini ama bunu yapmaya değer olduğunu hatırlatıyor. Kitabı bitirdiğinizde, bir şekilde kendi hayatınıza başka bir gözle bakmaya başlıyorsunuz. Daha önce fark etmediğiniz güzellikleri görmek ve belki de hayata yeniden başlamak için müthiş bir motivasyon kaynağı.
Veronika Ölmek İstiyorPaulo Coelho · Can Yayınları · 2020102,4bin okunma