İLGİNÇ BİR KONUYA TATSIZ TUZSUZ BİR ROMAN
2024 23. kitabı
Daniel Keyesin yazdığı Billy Milligan’ın Zihinleri romanı gerçek bir yaşam öyküsü olması bakımından oldukça etkileyici bir roman. 1977'de 22 yaşındaki william "Billy" Stanley Milligan, Ohio eyalet üniversitesi kampüsü çevresinde üç kadının kaçırılması, soyulması ve tecavüz edilmesinden tutuklanır. Tutuklanmasının ardından psikiyatrik değerlendirmeden geçen Milligan, soygunlardan Ragen adlı bir adamın, tecavüzleri ise Adalana adlı bir kadının işlediğinde ısrar eder. Davası mahkemeye gittiğinde doktorlar, Ragen ve Adalana'nın, üvey babası Chalmer Milligan tarafından maruz kaldığı iddia edilen şiddetli fiziksel ve cinsel tacizin bir sonucu olarak Milligan'ın zihninde var olan 10 alternatif kişilikten ikisi olduğuna karar vermişlerdir. Daha sonra kendisinde 14 kimlik daha teşhis edilir. Milligan, 1988 yılında psikiyatrların terapi sonucunda yarattığı kişiliklerin zararsız tek bir kişide kaynaştığı ve artık toplum için bir tehlike oluşturmadığı sonucuna varması üzerine ağustos 1991'de hastaneden taburcu edilir. 2014 yılında 59 yaşında Columbus, Ohio'daki bir hastanede kanserden ölür. Roman bu hikaye üzerine kurulmuş lakin bu kitap Keyes tarfından bir roman olarak kaleme alınmasına rağmen hiç de öyle bir izlenim bırakmayacak kadar yavan bir gazetecilik diliyle yazılmış. Yazar tarafsız davranmak adına kişisel yorumlardan kaçınarak tatsız tuzsuz bir gazete haber dizisi kurulduğunda bir roman yazmış. Çoklu kişilik bozukluğu yaşayan bir insan daha derin bir psikolojik çözümlemeyi hak ediyor bence. Sayfalarca uzayan mahkeme süreçleri de bu gazeteci üslubunun tacı gibi kitap boyunca sabrınızı zorluyor. Ahh be Keyes efendi bu kadar ilginç bir konu bu kadar yavan mı anlatılır? Biliyorum her roman edebi kaygılarla okunmaz ama bu kadar da tatsız tuzsuz olmaz be kardeşim.
Billy Milligan’ın ZihinleriDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 2020988 okunma