·264 syf.····Okunma: 23 Aralık 2024 22:26 Veda Etmiyorum, bireysel acının kolektif hafızaya nasıl dönüştüğünü, savaşın yalnızca bir milletin değil, bireylerin de dünyalarını nasıl paramparça ettiğini etkileyici bir şekilde işliyor. Han Kang, bu eserinde sevgi ve kayıp arasındaki o ince çizgide insanlığın kırılganlığını yakalamış Unutmanın ve hatırlamanın çatıştığı bir yerde, sevgi ve vedanın ne anlama geldiğini sorgulamış.
Kendi adıma çok hakim olmadığım bir kültür ve coğrafya Kore. Haliyle Han Kang kitaplarında sevdiğim şey bireysel trajedilerle evrensel insanlık dramlarını birleştirebilmesi, araştırmaya, Kore kültürü ve tarihine dair bir şey öğrenmeye sevk etmesi oldu sanırım beni.
Savaştan ötürü parçalanmış bir ailenin hikâyesi üzerinden sevgi, kayıp, travma ve hatırlama temalarını işliyor. Anlatıcı, savaşın yalnızca fiziksel yıkımı değil, aynı zamanda insanların ruhlarında bıraktığı derin izleri de ortaya koyuyor. Sevmek, sevdiklerini korumak gibi duyguların yanı sıra onlara veda etme arzusu üzerine düşündürüyor.