Han Kang
Kore edebiyatının dünyaya armağanı, Booker ödüllü Vejetaryen, Booker finalisti Beyaz Kitap ve Çocuk Geliyor'un yazarı Han Kang'dan ödüllere boğulan, övmelere doyulmayan bir roman daha: Veda Etmiyorum. Adeta kış uykusundan uyanır gibi... Uluslararası çoksatan yazar Han Kang’ın tüm dünyada ses getiren, son olarak Prix Mėdicis ve Prix Femina’ya layık görülen romanı Veda Etmiyorum, Güney Kore'nin bugünü ile acı dolu geçmişi arasında özümüzü bulacağımız bir yolculuğa davet. Üç kadının bakış açısından Güney Kore tarihinin en karanlık zamanlarını okuyacağız. Faili meçhullerin ve sivil katliamlarının damga vurduğu zamanları. Jeju Adası’nda durmadan yağan kar ve dinmek bilmeyen fırtına eşliğinde hayatın sönmeyen ışığını arayacağız. Önümüzü görmemizi sağlayan, geride bırakılanlardan ve unutturulmaya çalışılanlardan yadigâr o ışığı. Zamanlar arası salvolar atıyor, geçmiş ile bugünü edebiyatla örüyor Han Kang, jenerasyonlar boyu taşınan sırları bir romana sığdırıyor. Güney Kore'nin travmatik hafızası aydınlandıkça dünyanın dört bir yanındaki okurlar kendi coğrafyaları ile barışıyor. Dostluğa övgünün, travmalara saygının ve unutmaya isyanın romanı: Veda Etmiyorum. “Han Kang'ın Veda Etmiyorum’u daha ilk sayfasından benzersiz ve sahici bir zihinsel alan yaratıyor, rüya ile gerçeği birbirine tutturuyor.” Le Monde
264 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 9 Eylül 2021

Gözlerimi kapatıyorum
Puan vermedi
İnson, belgeselci. Gözlemci yani. Dışını izler gibi yaşarken kamerasını kendi içine ve ailesine çevirdiğinde, Uzakdoğu edebiyatının soft cümleleri ile ruhunuzu kıl testereyle ikiye bölerken hiç acı
300. KİTABIM SEN OLMALIYDIN
10/10 puan verdi
Okul döneminde başlamıştım ama yoğunluktan bir iki sayfa okuyup bırakıyordum. Böylece bağlamdan da koptum ve kitabın bana göre olmadığı izlenimine kapıldım. Hatta araya daha basit kurgulu, kolay odaklanabileceğim bir iki kitap koydum. Ben hep Nobel Ödüllü yazarları sevmişimdir. Okuduklarımdan hayal kırıklığına uğradığım kimse olmadı. O yüzden kitaba tatilde tekrardan başladım. Elimden bırakmak da istemedim. Demek ki kitap kötü değilmiş. Daha çok benim zihnim bu kitaba o dönemde pek hazır değilmiş, onu anladım. Kitaba gelince beni çok etkiledi ve okurken ağladığım yerler oldu. Dünyanın çok kötü bir yer olduğunu düşünüyorum. Gücü eline geçiren vahşi bir hayvana dönüşüyor. Sonradan açılan bir yapısı var ama sabredin. Teknik olarak bir şey söylemeyeceğim. Kötü olduğu için değil kurgu çok iyi olduğu için. Bence okumalısınız.
7/10 puan verdi
#Okudum #VedaEtmiyorum #HanKang
Puan vermedi
Nobel ödüllü Han kang'ın ülkemizde yayınlanan en son kitabı "Veda etmiyorum". İki arkadaşın hikayesi ile başlayan bir hikayenin Güney Kore'nin karanlık yüzü ile okuyucuyu buluşturduğu bir kitap. Marangoz atölyesinde kaza geçiren İnson, arkadaşı Gyonga'yı arayarak yardıma ihtiyacı olduğunu söyleyerek ,yanına gelmesini ister. İnson'un isteği kendisi hastanedeyken evinde bulunan kurşunu arkadaşının beslemesidir. Mevsimin kış olması ve kar yağışının yoğunluğuna rağmen Gyonga arkadaşının bu isteğini kabul eder ve arkadaşının Jeju adasındaki evine ulaşır. İnson bir fotoğrafçıdır ve Jeju adasında yaşamaktadır .Gyonga burada İnson'un mesleği gereği yaptığı fotoğraf ve film kayıtlarını bulur. İnson ,adada yaşanan katliamla ilgili fotoğraflar toplamıştır .Bu sırada Jeju adasında yaşayan katliam ile ilgili pek çok ayrıntı ve daha fazlası gözlerimiz önüne serilir. Kitap hayalle gerçeğin yer yer iç içe geçtiği ve zaman atlamalarının olduğu bu sebeple okurken yer yer zorlandığım bir kitap oldu. Ancak anlatımı sade idi .Kitapta Kuzey ve Güney Kore'nin ayrılışı sırasında 1948'de yaşayan katliamlar dile getirilmiş. Yazarın kendisi de Güney Koreli olmasına rağmen Güney Kore'yi eleştiren bir dille kitabı kaleme almış olması dikkat çekiciydi.Kore'nin ikiye ayrılışı sıradında yaşanan kayıplar Güney kısmından bakılarak anlatılmış.Popüler k-pop müzik grupları,dizileri ve çalışkanlığıyla öne çıkan Güney Kore'ye bir başka bakış sunulmuş.
10/10 puan verdi
2024 yılı Nobel Edebiyat Ödülünü alan ilk asyalı kadın yazar Han Kang'ın okuduğum ikinci kitabı "Veda Etmiyorum". İlk kitabı Vejetaryen'e kıyasla bu kitabını daha çok beğendim.
5/10 puan verdi
2024 Nobel Edebiyat ödülünü alan Güney Kore'li yazara şans tanımak istedim ama benim için vakit kaybından öteye gitmeyen bir kitap oldu. Acaba edebiyat ödüllerini sanata göre mi yoksa siyasete göre mi veriyorlar diye de düşünmeden edemedim. Bence okumayın:))
Veda EtmiyorumHan Kang · April Yayıncılık · 20241,244 okunma
bu kitapla ilgili karmaşık duygular icerisindeyim..
7/10 puan verdi
Kitapla ilgili benden once bir cok okur arkadasim, zaten guzel ozetler vermisler. O bakimdan bu satirlari yalnizca farklı seyler okumak isteyenlere ve kendime not dusmek icin yaziyorum aslinda. Bitirdikten sonraki hissiyatim tam olarak suydu; “galiba gercekustu ogeler ve tarihi gerceklikleri en iyi harmanlayan edebiyatcilar hala latin amerikalilar”. Yazar bu stilde yazmaya calismis. Ancak okuyucuya iletmek istedigi mesaj olan çarpıcı realiteyi, sanrilara yeterince entegre edemediginden, üzerinde durmak istediği kanlı tarihi yer yer atlamış ve gereksiz sulandırmış. Yani okurun dikkati aslinda trajik gecmiste odaklanabilecekken, aralara yanlis zamanlarda giren tekinsiz anlatim tarzi, kafa karistirici ve odak bozucu bir rol oynamis. Belki konuyu hafifletip okuru yormama niyetiyle buna girişmis ama bilemiyorum iste bu amaca ulaşamamış yazar.. Öte yandan farkli bir cografyadan, edebi dil anlaminda keyifli bir anlatı okumakla birlikte, trajik de olsa hic bilmediginiz bir takim tarihi gerceklikleri genel kulturunuze katıp, kitabin kapagini kapattiktan sonra da insanligin siyasi tarihi hakkinda sizi geriye yaslandirip, gozlerinizi kapattirip soyle bir dusundurtuyor..Uzunca bir sure sessizce dusunuyorsunuz, bu etkiyi de veriyor. Bu anlamda 7 puan benden. Her durumda son tahlilde kitapta orjinal, alisilmadik bir tarz olduğunu düşünüyorum. Hem de farkli bir cografya yazarı var karşımızda. Okumanizi tavsiye ederim.
8/10 puan verdi
Kore tarihinde gerçekleşen katliamları, siyasi ellerle ve amaçlarla, anlatıyor. Birden fazla kişinin hikayesine odaklanılmış ancak bir kişinin ağzından anlatılıyor. Esasında konu iyi ama yine üslup iyi değil. Çok karışık ve iç içe girmiş, anlamak için sürekli geri dönerek okumak gerek. Konu anlamında aydınlandım evet, böyle bir şey olduğunu bilmiyordum, daha doğrusu her ülke veya milletin geçmişinde bu tarz kara lekeler vardır da bizzat bilmiyordum, onu öğrenmiş oldum. Ama okuması feci halde sıkıcıydı, bunu göz önünde bulundurmak gerek. Bir de ödül alan kitapların istisnasız ödüllü filmlerle aynı akışta olması ilginç. İnanılmaz bunaltıcı, Fransız filmlerini ve festival filmlerini bu sebepten hiç sevmem, zaten kısa ömrümüzü bir de bunlarla harcıyoruz. Tamam elbette, konular harika oluyor ama keşke işlenişler de daha az iç karartıcı olsa.
Puan vermedi
Veda Etmiyorum, özgün bir eser. Üç kadının bakış açısıyla Güney Kore'nin tarihinde kanlı bir kesite tanıklık ediyoruz:Jeju Adası Katliamı... Yıllar yıllar önce olan bu katliamı ve Kore'nin bugününü durmadan yağan bir kar ve bitmek bilmeyen bir fırtınanın eşliğinde okuyoruz. Kitaba baştan sona beyaz bir hüzün hakim. Eskiden belgesel yapan İnson ile Gyongha'nın paylaştıkları, İnson'un annesinin yaşadıkları, küçük bir kuşun birleştirici hikayesi, parçalı dağınık bir anlatım, sık sık değişen anlatıcı ve insanın içini hiçbir satırda bırakmayan bir hüzün, aralanan sırlar, geçmişin kan dolu vehameti, katledilen on binler, faili meçhuller, onları arayanlar... Bazı noktalarda ülkemizin tarihi ile empati kurmamak mümkün değil. Yazarın ilginç , özgün bir tarzı var, ben seviyorum.Daha önce "Çocuk Geliyor"kitabını okumuştum, onu da çok sevmiştim. Bu da güzeldi. Ve ben kitabı bitirdikten bir gün sonra yazarın Nobel alması
5/10 puan verdi
Üzülerek, hemen hepimizin bildiği o “ Duvara attı, beni boğdu boğdu boğdu duvara attı. Çığlıklar, yardım çığlıkları.” repliği ile başlıyorum incelemeye..
Veda Etmiyorum
1948 yılında Kore, Jeju adasında gerçekleşen bir ayaklanmada Komünist ve sivillerin ABD desteği ile bir kıyımdan geçirilmesini konu alıyor. Nobel ödüllü yazarın bu romanının en önemli özelliği , kelimenin tam anlamıyla, Kore devletinin geçmişiyle yüzleşmesi için bir ayna olması. Dil’i çok canlı asla sözüm yok, fakat tarafsız olduğundan şüphem olmayan bu anlatı bana inanılmaz kasvetli geldi. Durmadan yağan kar sanki benim kafama yağdı günlerce, durakta beklerken sanki benim ayaklarım ıslandı, parmaklarım sızladı, bir an yüzümüz gülmedi. Kar ve iğne gibi bir çok metafora ev sahipliği yapan romanı hiç sevmedim. Sen anlamamışsın diyen okurlara da saygı duyuyorum :) Belgesel olsa izlerdim ama okumak yaşam enerjimi emdi. Deneyeceklere keyifli olmayacağı kesin verimli bir deneyim diliyorum ..

Han Kang
Han KangYazar · 4 kitap
Han Kang (Korece: 한강, d. 27 Kasım 1970, Gwangju), Güney Koreli yazar. Suyuri'de büyüdükten sonra Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak bilinen Yonsei Üniversitesi'nde Kore dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. 1993 yılında Edebiyat ve Toplum (mungakgwa sahoe) dergisinde yayınladığı beş şiir ile edebi çıkışını şair olarak yaptı. Bir sonraki yıl Red Anchor isimli kitabı ile Shinmun Edebiyat Yarışması'nı kazanarak romancılık hayatına başladı. Kang, "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan hayatının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı" nedeniyle 2024 Nobel Edebiyat Ödülüne layık görüldü. Ödüller 1999 - “Baby Buddha” romanı ile Kültür Bakanlığı 2000 Bugünün Genç Sanatçı Ödülü, 2005 - “Mongol Spot” ile YiSang Edebiyat Ödülü, 2010 - Rüzgâr ile Dongri Edebiyat Ödülü, 2014 - İnsan Kardeşlerile Manhae Edebiyat Ödülü, 2016 - Vejetaryen ile Man Booker Uluslararası Ödülü, 2017 - Atti umani (Human Acts) İtalya'da Malaparte Ödülü 2024 - Nobel Edebiyat Ödülü Türkçeye çevrilen eserleri Yazarın dünya çapında en çok ses getiren, bir kadının et yemeyi bırakma kararıyla ve yıkıcı sonuçlarıyla ilgilenen romanı olan Vejetaryen (2016) ile Gwangju ayaklanmasını anlattığı romanı Çocuk Geliyor (2019) Göksel Türközü'nün çevirisi ile April Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.