·144 syf.····Okunma: 24 Aralık 2024 01:01 Rachel Cusk'ın "Çerçeve", "Geçiş" ve "Övgü" romanlarından oluşan üçlemesinde, baş karakter yazar Faye. Kitaplarda, Faye'nin yaptığı yolculuklar ya da günlük hayatı esnasında “karşılaşmalarını” okuyoruz: uçakta yanında oturan, yazarlık dersi verdiği, edebiyat söyleşilerinde karşılaştığı, evini tamire gelen insanlar. Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi ketum bir kahraman Faye. O az konuşuyor, daha çok başkalarına sorular soruyor ve onların iç dünyalarına duygularına, düşüncelerine ayna tutuyor.
Cusk, sade ve yalın bir dille yazıyor. Olay örgüsü yerine karakterlerin iç dünyasına, düşüncelerine ve duygularına odaklanıyor. Üçleme boyunca, kimlik, iletişim, yalnızlık, evlilik, ilişkiler, edebiyat dünyası ve feminizm gibi birçok temaya değiniyor. Faye'nin karşılaştığı karakterler ve onların hikayelerinin bir bütünsellik amacı gütmeden anlatılmasına bayıldım. Üçlemeyi tek sözle anlatmam gerekse dingin derdim. Okurken, hem edebi zevk veren hem de düşünsellik sunan kitaplar. Övgü, müthiş bir sonla bitiyor. Artfulliving sitesinde denk geldiğim şu cümle harika özetlemiş: "Övgü ile üçleme; erkeklerin açık ve gizli güç gösterileri içinde kadınların nefes alma çabasının giderek daha çok belirginlik kazandığı bir kapanış yapıyor."
Tam tarihi bulamadım ama ben muhtemelen 2021 yılında almışım bu kitapları. Keşke 3 yıl bekletmeseymişim. 2024'ün favori kitapları arasında yer aldı üçü de ve Rachel Cusk ile tanıştığıma çok memnun oldum.