Çerçeve Üçlemesi - 3

Lâle Akalın
2019
Yapı Kredi Yayınları
Orijinal Adı:
Kudos (The Outline Trilogy-3)

2022 36. kitabı
'Hikayeni herkese anlatamazsın' diyor Faye oğluna. Anlatamaz mıyız sahiden? Bir kişiye anlattığımız hikaye diğer kulaklara da ulaşmaz mı? Mesela Rachel Cusk diye bir yazar çıkıp; ona söylenenleri, aklında kalıp kalbine dokunanları yazsa kaç kişi bilir bir hikayeyi? . Üçlemenin son kitabı Övgü'de yine dinliyoruz. Kadın olmayı, boşanmanın ardından hayatlardaki değişikliği. Ama en çok ait olamamayı biraz da köksüz hissetmeyi. . Bu üçleme tenime işleyen - hani her an hissetmediğiniz ama durup dururken birden burnunuza gelen- bir koku gibiydi. Bahar gibi hafif ama renkli. Çok sevdim üç eseri de. Dinlendim, hikayeler dinlemek istediğimde ilaç gibi geldi Rachel Cusk'ın cümleleri, hatta kendi hikayemi de okurken kafamda kurup birilerine anlatmış gibi oldum. Yazma eyleminin kat kat paketlenmesine gerek kalmadığını gösterdi yeniden bana. Büyük sözler etmeden,büyük olaylar olmadan da ışıldayan eserler yazılabileceğini.. . Kapak tasarımında Nahide Dikel yer almakta. Ve Lale Akalın'a dilimize kazandırdığı bu üçleme için büyük şükranla..
2022 43. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 00:00
Bir edebiyat festivaline katılmak için Brexit’in gölgesindeki İngiltere’den Avrupa’nın güneyindeki bir ülkeye seyahat eden romancı Faye, etkinlikler için çeşitli mekânlar arasında mekik dokurken bir yandan da yazarlar, yayıncılar, çevirmenler ve gazetecilerle sohbet eder. Günümüzde sanatın ve edebiyatın işlevi, evlilik ve aile, özgürlük ve adalet gibi konulara temas eden bu konuşmaların her biri, bir romanın derinliğine sahip öyküler meydana getirir. Erkeklerin açık ve gizli güç gösterileri içinde kadınların nefes alma çabasının giderek daha çok belirginlik kazandığı bir kapanışla, Cusk’ın üçlemesi unutulmaz bir sona kavuşuyor. Okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar
Roman
Serinin en dinamik kitabı
2025 53. kitabı
İlk iki kitapta olduğu gibi Övgü’de de Faye, başkalarının hayat öykülerini dinleyen, kendi hayatına dair çok az şey açıklayan bir figür. Ama bu kitapta bu sessizlik, daha fazla geriyor insanı. Okur olarak artık Faye’in de bir patlama yaşamasını, sesini yükseltmesini bekliyorsunuz. Ama yok, suskunluğa devam ediyor. Bu kitapta evlilikler ve ilişkiler özellikle erkeklerin varlığıyla şekillenen, çoğu zaman da tahrip edilen yapılar olarak anlatılıyor. Faye’in neredeyse tüm muhatapları erkek. Faye’e sürekli bir şeyler anlatıyorlar. Bu anlatılar dikkatle örülmüş, kendini temize çıkarma derdiyle yüklü, kendilerini yücelten, yaptıkları haksızlıkları “meşrulaştırma” çabası her yerinden akan, ahlaki olarak tartışmalı ama çok emin bir dille kurulan öyküler. Kendinden emin olmak ataerkinin armağanı. Faye bu anlatıların hiçbirine doğrudan tepki vermiyor. Çoğu, onun sessizliğini ya yok sayıyor ya da kendi söylevlerini onun üzerine kurmak için kullanıyor. İşte burada Faye’in sessizliği politik bir biçim alıyor bence. Kadın anlatıcı, erkek anlatılarını sessizlikle kuşatıyor. Anlatıcının yokluğu, karşısındakilerin boşluğa konuşmalarına neden oluyor. Roman tarihine baktığımızda, kadın anlatıcılar çoğu zaman ya duygularıyla tanımlanırlar ya da hikâyelerini anlatmak “zorunda” bırakılırlar. Cusk bu geleneği tersine çeviriyor. Anlatmaya çalışmıyor, itiraf etmiyor, açıklamıyor, mücadele etmiyor. Bu sessizlik bir tür pasiflik gibi görünebilir ama Cusk burada bir kırılma yaratıyor: Bu sessizlik, bir anlatı boykotu. Yani Faye, anlatının kimin hakkı olduğunu, hangi anlatıların değerli sayıldığını ve kadının bu düzende nasıl konumlandığını sorgulatıyor okura. Kitabın adı ironik: Övgü, kitabın içeriğiyle çelişiyor gibi. Çünkü ortada övülecek çok az şey var. İnsan ilişkileri kırık, anlatılar
2020 30. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 10:18
“Övgü” romanı Rachel Cusk’a ait okuduğum ikinci roman. Daha önce okuduğum “Çerçeve” romanı ile birlikte bir üçlemeye ait bir kitap. Fakat her ne kadar üçleme de olsa kitapları birbirinden bağımsız okumak bence mümkün. Üçlemenin olarak ele alınmasının sebebinin ise, yazarın olayları anlatış biçimi ve romanların kurgusu olduğunu düşünüyorum. Rachel Cusk oldukça sade bir dili olan ve günlük yaşanan olayları kurguda bir sohbet havasında anlatan bir yazar. “Övgü” romanında olduğu gibi “Çerçeve” romanında da yazarın bulunduğu ortamda kendisine anlatılan hikâyeleri yazar ile birlikte dinler durumda buluyoruz kendimizi. Yazar kendisinin konuşmasından çok bize hikâyeler dinletip, üzerine düşünmemizi istiyor. Övgü romanında farklı olan kısım ise hikâyelerin anlatılıp bırakılması. Çerçeve’de yazarın genellikle hikâyelerin sonunda kendi düşüncesi çerçevesinde hikâyelere yorum verdiğini görüyorduk. Böylece kendi düşüncelerimizle yazarın düşüncesi örtüşüyor mu görebiliyorduk. Bu romanda yazar olayı okuyucuya bırakmış gibi. Yine hikâyeler oldukça hayatın içinden, hepimizin karşılaşabileceği gibi. Böyle güzel ve yalın öyküler okumak beni dinlendiriyor diyebilirim. İyi okumalar.
2025 25. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2025 13:34
Çerçeve adlı kitabını okumuştum yazardan meğer ' Övgü ' bu serinin üçüncü kitabıymış. Seri olduğunu bilmiyordum ikinci kitabı ' Geçiş ' miş onuda inşallah okuyacağım. Edebiyat festivaline katılmak için seyahate çıkan bir romancı yolculukta, gittiği yerlerde karşılaştığı insanlarla, katıldığı davetteki yazarlar gazeteciler çevirmenler yayıncılar vs. sohbeti üzerine konu ilerliyor. Yazdıkları romanlardaki hayatlar kendi hayatları ve kariyer hayatları üzerine sohbetler. Gerçekler ve yazılmışlıklar üzerine yaşanılanlar diyelim...
Üçleme
2024 53. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2024 01:01
Rachel Cusk'ın "Çerçeve", "Geçiş" ve "Övgü" romanlarından oluşan üçlemesinde, baş karakter yazar Faye. Kitaplarda, Faye'nin yaptığı yolculuklar ya da günlük hayatı esnasında “karşılaşmalarını” okuyoruz: uçakta yanında oturan, yazarlık dersi verdiği, edebiyat söyleşilerinde karşılaştığı, evini tamire gelen insanlar. Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi ketum bir kahraman Faye. O az konuşuyor, daha çok başkalarına sorular soruyor ve onların iç dünyalarına duygularına, düşüncelerine ayna tutuyor. Cusk, sade ve yalın bir dille yazıyor. Olay örgüsü yerine karakterlerin iç dünyasına, düşüncelerine ve duygularına odaklanıyor. Üçleme boyunca, kimlik, iletişim, yalnızlık, evlilik, ilişkiler, edebiyat dünyası ve feminizm gibi birçok temaya değiniyor. Faye'nin karşılaştığı karakterler ve onların hikayelerinin bir bütünsellik amacı gütmeden anlatılmasına bayıldım. Üçlemeyi tek sözle anlatmam gerekse dingin derdim. Okurken, hem edebi zevk veren hem de düşünsellik sunan kitaplar. Övgü, müthiş bir sonla bitiyor. Artfulliving sitesinde denk geldiğim şu cümle harika özetlemiş: "Övgü ile üçleme; erkeklerin açık ve gizli güç gösterileri içinde kadınların nefes alma çabasının giderek daha çok belirginlik kazandığı bir kapanış yapıyor." Tam tarihi bulamadım ama ben muhtemelen 2021 yılında almışım bu kitapları. Keşke 3 yıl bekletmeseymişim. 2024'ün favori kitapları arasında yer aldı üçü de ve Rachel Cusk ile tanıştığıma çok memnun oldum.
·144 syf.·
2019 6. kitabı
•••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••••• Geçiş romanından sonra Rachel Cusk, nadir sesi çıkan bir ingiliz yazar, keskin bir hassasiyete sahip bir gözlemci ve hareket ederken tanıştığı kadın ve erkeklerin yankılarının odası olan kahramanı Faye'i bir kez daha sahneliyor. Şimdi boşanmış ve iki erkek çocuğunun annesi olan Faye, bir edebiyat festivaline katılmak ve çalışmalarını tanıtmak için birkaç günlüğüne Avrupa'ya uçuyor. Tanıştığı insanlar, katıldığı sahneler - hikayelerin sıklıkla ortaya çıktığı yerler - onun gerçeklik algımız ve herkesin hayatını bir hikaye haline getirme biçimi üzerindeki yansımasını besliyor. «Ayrılmalı mı kalmalı mı sorusu, kendimize çoğunlukla yalnız başımızayken sorduğumuz bir sorudur, dedim ona. O kadar mahremdir ki, kendi kaderine sahip çıkmanın en derindeki özünü oluşturduğu bile söylenebilir neredeyse.» S. 13. Övgü’yle Rachel Cusk, büyük bir romancı girişimi olarak tasarlanan bir üçlemeyi sonuçlandırıyor. Yazarın kendini anlatmadığı, ancak başkalarının sözleriyle bir resim çizdiği, okuyucusuyla yakınlık ve mesafe arasında gidip gelen tekil bir ilişki ördüğü, yeni bir otomatik kurgu biçimini araştırıyor. «Tek bildiğim, insan acıyı atlatırsa bunun ona bir tür şeref kazandıracağı ve onu, hakikatle arasında daha yakın gibi görünen ama aslında tek bir yerde kalmanın dürüstlüğüyle özdeş olabilecek bir ilişki içine soktuğuydu.» S.45. Bir kadın yazar, kişisel ve politik kimlik sorunlarının gün yüzüne çıktığı ve değişimin travmasının yeni kayıp ve yenilenme olanakları açtığı değişen bir Avrupa'yı ziyaret ediyor. Edebi kültür ritüellerinde Faye, yaratıcı kişiliğin kamusal performansına yönelik farklı tutumlar arasında insanlık tarihini kargaşa içinde buluyor. Gerçek ve temsil arasında bir gerilimle karşılaştığı insanlar
Puan vermedi·144 syf.·
2025 4. kitabı
Üçleme tam anlamıyla sohbetler ve gözlemler bütünü… Gelenekselden uzak anlatımıyla dikkat çekiyor. Hayat akıp giderken; karşılaştığı insanların düşünce ve deneyimlerini dinlememize vesile olan bir ana karakter. Birlikte ilişkilerin kırılganlığını keşfetmek için bir yolculuğa çıkıyoruz. Karakterlerin düşünce ve deneyimlerine odaklanması, insanlık hâllerine dair farklı bir derinlik sunuyor.
2024 Okuma Raporları
2025 59. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 00:00
İlksöz: Birilerinin bana anlattıklarını ben de size anlatmaya devam ediyorum. Faye ile yolculuğumuz devam ediyor, serinin ilk kitabı Çerçeve'nin başlangıcını andırır şekilde yine ilk önce uçaktayız. Koltuğuna sığamayan yolcu ilk konuşma yoldaşımız. Uçak Faye'yi Avrupa'nın güneyinde bir yere götürüyor, orada bir edebiyat etkinliğine katılacak. Ve yine her zamanki gibi önüne çıkan herkesi saatlerce dinleyecek Faye. Aslında büyük bir umut ve beklenti ile başlamıştım seriye. İlk kitabı sevmiştim de. Ama maalesef ikinci kitapla başlayan dağınık daldan dala atlayan konular Övgü'de de aynı tarzda devam ediyor. "Ya kitabın tarzı bu" diyenleri duydum, merak etmeyin. Bunu bilerek, hatta okurken bir Avrupalı gibi düşünerek (ya bunlar da dert mi, coğrafya kader işte demeden) okudum tüm kitapları. Özellikle ilk kitapta, altını çizdiğim bir dolu bölüm de oldu. İlk kitap Çerçeve'nin ilişkiler üzerine yoğunlaşan temasını daha bir kolay kabullensem de sonraki iki kitaptaki dertleri (yayın, edebiyat dünyası, göçmenler, Brexit ve nicesi) bir türlü dert edinemedim, çağdaş, yaşam seviyesi ortalama üstü bir Avrupalı rolüne bürünsem de. Faye'nin önüne çıkan herkesin Faye'yi görünce, O'nu sanki kırk yıldır peşinden koşup da bir türlü yakalayamadığı ilişkiler/sorunlar çözümcüsü Gurular Gurusu gibi görüp birden içlerini dökercesine uzuuuuun uzun tek taraflı konuşmalarına bir türlü anlam veremedim. Avrupalılar yüzyıllardır bir Faye gelse de konuşsak diyorlarmış galiba. İnsan, konuştukça neredeyse hiç tepki vermeyen birine saatlerce içini dökmeye devam eder mi ki... Demek ki Faye'nin kitaptaki cümlelerden fark edilemeyen yüksek bir aurası var. Daldan dala farklı konuşmalar olunca, içinde çok çok güzel laflar edilse dahi tüm bu konuşmalar bitince (yani kitap bitince, e Faye de insan sonuçta,
2019 51. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2019 18:26
Üçlemenin son kitabı :) İlk kitaptaki gibi romanımız uçakta ve etkileyici bir sohpetle başlıyor. Evet Çerçeve, Geçiş ve Övgü adlı bu eserler bir üçleme ancak birebir bir bağlantı bulunmuyor kitaplar arasında. Yazarın diline alışınca insan kitabın nasıl bittiğini anlayamıyor. Yazarın kendine özgü anlatım tarzı çok etkileyici. Birçok karakter birçok farklı fikir olması ayrı güzel. Herkes kendinden bir şeyler mutlaka bulacaktır. Bu üçlemeyi kesinlikle okumalısınız umarım dördüncü kitap da gelir ve onu da severek okuruz

Rachel CuskYazar · 5 kitap
Rachel Cusk 1967’de Kanada’da doğdu. Çocukluğunun büyük bölümü Los Angeles’ta geçti. 1974 yılında Londra'ya taşındılar. Oxford’da İngiliz edebiyatı okudu. Sanatçı Siemon Scamell-Katz ile evlenen Cusk'ın iki kızı vardır. Romanları: Saving Agnes (1993) The Temporary (1995) The Country Life (1997) The Lucky Ones (2003) In the Fold (2005) - (Bir Zamanlar Seviyordun, Doğan Kitap, 2006) Arlington Park (2006) The Bradshaw Variations (2009) Outline (2014) - (Çerçeve, YKY 2016) Transit (2017) Cusk’ın ayrıca; - annelik üzerine yazdığı A Life's Work: On Becoming a Mother (2001), - evlilik ve boşanma üzerine yazdığı Aftermath: On Marriage and Separation (2012), - İtalya’da ailesiyle geçirdiği bir yazı anlattığı The Last Supper: A Summer in Italy (2009) olmak üzere üç anı kitabı bulunmaktadır.