2024 18. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2024 23:23
Bazen diyorum ki lisede sınavları geçerken çoğu yazarı eseri ezber etmişiz de eserlerini yıllar sonra tanımışız. İbrâhim Efendi Konağı Samiha Ayverdi ile tanışma kitabım oldu.Öncelikle kalemine hayran kaldım. Hem eski kelimeler hem anlaşılır akıcı bir üslup 🪻 İbrahim Efendi Konağı 'nı, Samiha Ayverdi bir tür olacak nitelememiş. "Bu kitap ne bir hikaye, ne bir roman, ne masal demiş. Bu kitap yer ,zaman şahısları ile yüzde doksan yaşanmış, bir devrin tablosudur . " İbrahim Efendi Konağı, yazarın büyük dedesi Hilmi Bey'in ağabeyi olan Osmanlı nın son dönemlerinde Maliyeci olarak görev alan İbrahim Efendi nin sahibi olduğu konak merceğinden Osmanlı nın son dönemlerine ayna tutuyor. Konak 'ı minyatür bir saray olarak tanımlıyor. Zirâ konakta yaşayan, çalişan görev alan kişi sayısına bakıldığında hak veriliyor. Konak içerisinde yaşanan hadiseler, kişilerin psikolojik tahlilleri, sosyal, içtimai, siyasi olaylar, aynı zamanda koca bir devrin olaylarının yansıması. O dönemin günlük yaşamından tutun da, ramazan ayının günleri, bayramlar, bayram öncesi hazırlıklar, misafirlikler, aklınıza gelecek sosyal yaşamın detayları anlatılıyor. O satırlarda adeta insan kaybolup o yıllara gidiyor. Bir konak üzerinden bir devir ancak böyle güzel yazılırdı. Devrin siyasi durumu da adeta konağa akis ediyor.Yazarın devir ile ilgili görüşleri cümleleri hayran bıraktırdı. İyi ki okudum. Sırada yazardan "Kaybolan Anahtar" Okunacak. 2025 okuma hedefinde yerini aldı.
İbrahim Efendi KonağıSâmiha Ayverdi · Kubbealtı Neşriyatı · 20221,046 okunma